Msta za žalobu na kvóty, reaguje Budapešť na řízení zahájené Bruselem

Evropská komise (EK) zahájila řízení s Maďarskem kvůli jeho novému azylovému zákonu – podle Bruselu porušuje předpisy EU. Mluvčí Orbánovy vlády to ale odmítá. EK se podle něj mstí za to, že si Budapešť stěžuje na uprchlické kvóty. Komise mezitím zahájila řízení i s Řeckem, Itálií a Chorvatskem, protože údajně řádně neregistrují migranty.

Vláda premiéra Viktora Orbána zavedla v říjnu přísná opatření k zastavení desítek tisíc migrantů, kteří se chtěli přes Maďarsko dostat do západní Evropy. Jejich součástí bylo i zpřísnění podmínek pro azylové řízení.

Komisi podle agentury MTI znepokojuje, že při odvolání v azylovém řízení není možné poukázat na nové skutečnosti a okolnosti. EK se rovněž nelíbí, že odvolání automaticky nezastavuje platnost zamítnutí žádosti o azyl.

Žadatelé jsou nuceni opustit maďarské území ještě před vypršením zákonné lhůty pro podání odvolání proti zamítavému rozhodnutí a před samotným projednáním odvolání.

Komise také kritizuje skutečnost, že při trestním řízení nejsou respektovány unijní předpisy poskytující obviněným právo na tlumočníka a na překlady důležitých dokumentů, včetně rozsudků, uvedla MTI.

Viktor Orbán
Zdroj: Laszlo Balogh/Reuters

Naše azylové zákony jsou v souladu s normami, ohradil se vládní mluvčí

Podle šéfa Orbánova úřadu Jánose Lázára je vláda přesvědčená, že azylové zákony jsou v souladu s ústavními a lidskoprávními normami. Kabinet je připraven s EK o problému jednat, ale v případě potřeby se také obrátit na soud.

Lázár je přesvědčen, že skutečným důvodem zahájeného řízení s Maďarskem je stížnost, kterou Budapešť 3. prosince u Soudního dvora EU napadla povinné migrační kvóty.

Žaloba se týká zářijového usnesení ministrů vnitra členských zemí EU, podle něhož má být na základě kvót přerozděleno 120 tisíc uprchlíků. Proti zavedení kvót se postavily kromě Slovenska také Česko, Rumunsko a Maďarsko, zatímco Finsko se zdrželo. Na Soudní dvůr EU se obrátila i Bratislava.

Orbán po pařížských atentátech zdůrazňuje, že uprchlické kvóty by pouze rozšířily terorismus v Evropě. Země visegrádské skupiny podle něho prokázaly, že se migrační vlna dá zastavit, když k tomu je vůle.

Maďarsko začalo stavět plot proti ilegální migraci
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Steinmeier brojí ploti plotům: Buďme solidární

Maďarsko nechalo postavit ploty na hranicích se Srbskem a Chorvatskem, čímž utečenecký proud nasměrovalo jinam. Brusel tento postup opakovaně kritizoval. Na sjezdu Sociální demokracie (SPD) varoval před stavbou bariér i německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier.

„Buď bude Evropa v době, kdy jsou statisíce lidí v nouzi, držet pohromadě a jednat solidárně, nebo se znovu začnou stavět ploty a zřizovat hraniční závory a sjednocená Evropa se rozdrobí,“ prohlásil Steinmeier. „Potřebujeme mít odvahu k tomu, aby bylo více Evropy, ne méně Evropy,“ zdůraznil ministr.

Podle něj je třeba, aby se občanská společnost postavila pravicovým populistům, kteří existenci Evropské unie zpochybňují.

Německo patří mezi hlavní cíle uprchlíků. Letos už do země dorazilo více než milion běženců, především ze Sýrie a z Afghánistánu.