Rok 2015 bude asi nejteplejší v historii. Může za to člověk a El Niňo

Horizont ČT24: Rok 2015 bude možná nejteplejší v historii (zdroj: ČT24)

Rok 2015 bude zřejmě nejteplejší za celou dobu, co existují záznamy. Oznámila to Světová meteorologická organizace (WMO). Příčinou je prý lidská činnost způsobující globální oteplování, ale také nebezpečný klimatický jev zvaný El Niňo, kvůli kterému by mohl být následující rok ještě teplejší.

Nejen letošní rok, ale i období let 2011–2015 se pravděpodobně stane nejteplejším pětiletým cyklem v měřením zaznamenaných dějinách. Průměrná teplota na povrchu planety by navíc mohla překročit symbolický jeden stupeň, o který se Země oteplila od preindustriální éry (1880–1899), píše se dále ve zprávě WMO, která byla zveřejněna v Ženevě.

El Niňo Jesús

WMO už na začátku měsíce varovala, že jev El Niňo se vrátil v plné síle a do konce roku pravděpodobně ještě zintenzivní. V jižním Pacifiku může vést k extrémním projevům počasí a může mít neblahé následky pro tamní země. Důvodem, proč tento jev stále zesiluje, je podle WMO oteplování Země, které je výraznou měrou zapříčiněno emisemi skleníkových plynů.

„Emise skleníkových plynů, které způsobují klimatické změny, mohou být kontrolovány. Máme znalosti a prostředky to provést. Máme na výběr. Na rozdíl od příštích generací.“

El Niňo se projevuje zeslabením studeného Peruánského proudu a větru vanoucího z východu na západ, a s tím souvisejícím oteplením oceánských vod u amerického pobřeží. Tato událost nastává obvykle kolem Vánoc, proto ji rybáři v Jižní Americe nazvali El Niňo Jesús čili Ježíšek. Například na pobřeží Severní i Jižní Ameriky přináší silné srážky, v letech 2010 a 2011 se projevil rozsáhlými povodněmi v Austrálii a chladnější zimou v Evropě.

Sucho v Indonésii je jedním z mnoha dopadů jevu El Niňo
Zdroj: Reuters/Antave Foto

Zpráva WMO předchází klimatické konferenci OSN, která se na přelomu listopadu a prosince uskuteční v Paříži a jejímž cílem je omezit globální oteplování. Dohoda z Francie by měla nahradit Kjótský protokol z roku 1997.