Putin k sestřelení letounu Turky: Je to rána do zad od přisluhovačů teroristů

Šéf Kremlu Vladimir Putin odsoudil incident na syrsko-turecké hranici, při němž turecká armáda sestřelila ruský bombardér Su-24. Putin hovoří o „ráně do zad, kterou zasadili Rusku přisluhovači teroristů“ a rusko-turecké vztahy tím utrpí. Šéf ruské diplomacie pak doporučil Rusům, aby do Turecka nejezdili. Jedna z největších ruských cestovních kanceláří Natalie Tours už dočasně přestala prodávat zájezdy do Turecka.

Turecká armáda tvrdí, že ruská stíhačka několikrát narušila turecký vzdušný prostor a byla desetkrát varována, než k incidentu došlo. Turecký premiér Ahmet Davutoglu později prohlásil, že Ankara má povinnost bránit svou hranici.

Moskva ale tvrdí, že se stroj pohyboval pouze nad Sýrií. Podle Putina se nacházel kilometr od tureckých hranic a operoval v hornatých oblastech provincie Latákíja. „Jsou tam soustředěni ozbrojenci, pocházející hlavně z Ruské federace. V tomto smyslu (ruští letci) plnili svůj základní úkol,“ řekl Putin. Šlo podle něj o „preventivní údery proti teroristům, kteří se kdykoli mohou vrátit do Ruska“.

Ruský prezident obvinil Ankaru z podpory teroristů

Rusko už delší dobu upozorňuje na to, že přes Turecko proudí ropa a ropné produkty z oblastí ovládaných teroristy, kteří z toho mají zisk. „Pokud má Islámský stát takové peníze z ropy – mluvíme tu o desítkách, stovkách milionů, možná miliardách dolarů – a také ochranu ozbrojených sil celé země, pak je jasné, že jsou smělí a vraždí lidi tak strašným způsobem,“ upozornil šéf Kremlu Ankaru.

Islámský stát
Zdroj: ČT24/ISIFA

„Důkladně zanalyzujeme, co se stalo. Dnešní tragická událost bude mít důsledky pro rusko-turecké vztahy,“ konstatoval Putin. „Dnešní ztráta je spojena s úderem, který nám zasadili do zad přisluhovači terorismu. To, co se dnes stalo, nemohu označit jinak,“ dodal šéf Kremlu.

Rusko zasahuje v Sýrii od konce září na žádost prezidenta Bašára Asada, po jehož pádu volá Ankara i Západ. „S americkými partnery jsme podepsali dohodu o zabránění vzdušných incidentů. Turecko patří mezi ty, kteří prohlásili, že údajně bojují proti terorismu v americké koalici,“ zdůraznil ruský prezident.

Rusko prý dosud považovalo Turecko za spřátelený stát, chápe regionální zájmy Turků, ale podobné zločiny nikdy nedopustí, varoval ruský prezident.

Putin: Turci se chovají, jako kdybychom my sestřelili jejich letadlo

„Nevím, kdo chtěl to, co se dnes stalo, v každém případě jsme to nepotřebovali my. Místo toho, aby s námi byl okamžitě navázán kontakt, tak se turecká strana obrátila na své partnery v NATO k projednání incidentu, jako kdybychom my sestřelili jejich letadlo,“ podotkl Putin.

Moskva očekává, že mezinárodní společenství v sobě najde sílu, aby se stmelilo v rámci boje se společným zlem. „Počítáme s aktivní účastí všech zemí regionu,“ řekl šéf Kremlu.

Lavrov varuje Rusy: V Turecku vám hrozí stejné nebezpečí jako v Egyptě

Šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov už zrušil plánovanou středeční návštěvu Turecka, kde měl jednat o válce v Sýrii a boji s radikály z Islámského státu. Lavrov také varoval Rusy, že jim v Turecku hrozí stejné nebezpečí jako třeba v Egyptě, kde teroristé nedávno zabili všechny cestující ruského airbusu poté, co se jim zřejmě podařilo dostat na palubu bombu.

Ruská agentura Rostourism doporučila cestovním kancelářím pozastavit prodej zájezdů do Turecka - to je přitom jednou z nejoblíbenějších destinací ruských turistů a cestovní kanceláře jej dosud nabízely i jako náhradu za rušené zájezdy do egyptských letovisek po zkáze ruského civilního letounu. Jedna z největších ruských cestovních kanceláří Natalie Tours už do Turecka zájezdy dočasně přestala prodávat.