Měl za úkol prozkoumat cíle teroristů v Paříži. Teď sedí na policii v Turecku

Belgičana marockého původu Ahmeta Dahmaniho zadržela turecká policie, která ho podezřívá, že prozkoumával cílová místa pro teroristické útoky v Paříži, v jejichž důsledku zemřelo 130 lidí. S odvoláním na nejmenované zdroje o tom informovala agentura Reuters.

Zdroj tak potvrdil informaci, se kterou už dříve přišla turecká agentura Dogan. Bez sdělení bližších podrobností také potvrdil, že zadrženi byli ještě dva další muži.

Podle turecké agentury je zadrženým mužem člen IS šestadvacetiletý Ahmet Dahmani. Policisté ho zatkli v jednom luxusním hotelu v přímořském městě Antalya na jihu Turecka, oznámila agentura Dogan, která ale neuvedla zdroj svých informací.

Cesta vedla do Sýrie

Agentura také napsala, že na dálnici nedaleko hotelu byli zadrženi další dva muži – Mohammed Verd a Ahmet Tahir. V jejich případě má jít o syrské občany a úřady je podezírají, že je IS poslal do Turecka, aby Dahmanimu zajistili bezpečný přechod hranice do Sýrie. Předpokládá se, že se měli s Dahmanim setkat.

Přítomnost Dahmaniho v Turecku policejní protiteroristický útvar zaznamenal při jeho příletu do Antalye. Agenti ho pak sledovali cestou do hotelu, kde byl pak zadržen.