Republikánští kandidáti Trump a Carson šokovali svými výroky o migrantech

Problém syrských uprchlíků se stal součástí americké prezidentské kampaně poté, co se k němu vyjádřili dva hlavní uchazeči o republikánskou nominaci. Realitní magnát Donald Trump vyzval k povinné registraci všech amerických muslimů a neurochirurg Ben Carson přirovnal syrské uprchlíky k psům. Jejich slova vyvolala ostrou kritiku.

Plány na přijímání syrských uprchlíků se dostaly do popředí ve čtvrtek, když poslanci Sněmovny reprezentantů schválili návrh zákona, který má proces zastavit. Prezident Barack Obama, který chce příští rok přijmout 10 tisíc syrských běženců, poslance varoval, že zákon bude vetovat.

Trumpovi a Carsonovi, kteří se v preferencích dostali do čela republikánských kandidátů, uprchlíci vadí. Během předvolební cesty do státu Iowa Trump v televizi CNBC prohlásil, že všichni muslimové v USA by měli projít registrací a jejich údaje by měly být uloženy v databázi. „Stačí to jen udělat,“ podotkl Trump.

Bývalý neurochirurg Carson šel ještě dál. Zadržování teroristů, kteří se podle něj vydávají za syrské uprchlíky, přirovnal k zásahu proti vzteklým psům. „Když kolem vašeho domu běhá vzteklý pes, nejspíš si o něm nemyslíte nic dobrého,“ prohlásil během kampaně ve státě Alabama. „Neznamená to, že nenávidíte všechny psy, jen prostě uvedete do chodu svůj mozek,“ konstatoval.

Na prohlášení republikánských politiků zděšeně reagovali američtí ochránci lidských práv, ale i politici z demokratického i republikánského tábora. „Trump a Carson přispívají k jedovaté atmosféře, kterou bude obtížné zvládnout, pokud se jejich politické ambice naplní,“ prohlásil šéf Rady pro americko-islámské vztahy Robert McCaw. Trumpův požadavek na povinnou registraci muslimů je podle amerických právníků v mnoha ohledech protiústavní.

Rezolutní byl ve svém odsudku republikánský prezidentský kandidát Jeb Bush. „Mluvíte o internacích, o zavírání mešit, o registraci, a to je špatně,“ vzkázal Trumpovi a jeho postoje označil za „odpudivé“. Demokratická favoritka na prezidentskou nominaci Hillary Clintonová označila Trumpovu rétoriku za šokující.

Andrej Babiš
Zdroj: Vít Šimánek/ČTK

Babiš kritizoval pomalost EU při řešení migrační krize

Předseda hnutí ANO a český ministr financí Andrej Babiš na kongresu evropské liberální strany ALDE v Budapešti kritizoval pomalost EU při řešení migrační krize. Vicepremiér ve svém projevu zdůraznil mimo jiné potřebu ochrany vnějších hranic i novou azylovou politiku. EU by se podle něj rovněž měla zapojit do vojenských operací proti takzvanému Islámskému státu (IS). Největším problémem Evropské unie je podle něj rozdíl mezi slovy a činy.

„V Evropě nyní čelíme vážným bezpečnostním hrozbám. Jak dlouho nám bude trvat, než si uvědomíme, že potřebujeme nejen těsnější spolupráci mezi členskými státy, ale také integrované vojenské složky EU?“ tázal se vicepremiér. „Dosud jsme o migrační krizi vedli nekonečné vnitřní spory zaměřené na nepodstatná opatření, ale migraci se nám zvládnout nepodařilo. Evropská komise už měla před několika týdny přijít s návrhy na ochranu vnějších hranic i s novou azylovou a imigrační politikou,“ řekl Babiš delegátům kongresu.