Albánský vrah dvou českých turistů dostal doživotí

Albánský soud potrestal vraha dvou českých turistů Sokola Mjacaje doživotním vězením. Rozsudek je nepravomocný, odsouzený se může do deseti dnů odvolat. Mjacaj se už k vraždě přiznal, tvrdí ale, že šlo o náhodu, protože chtěl Čechy jen okrást.

Soud ve Skadaru Mjacajovi udělil tresty dva. Prvním ho zbavil svobody na deset let za ilegální držení zbraně. Na doživotí pak odsouzeného poslal do vězení za trestný čin loupeže s následkem smrti.

Obhájkyně obžalovaného v závěrečné řeči obvinila soud z předpojatosti a z uplatňování dvojích standardů. Neumožnil podle ní jejímu klientovi zkrácené řízení, na které měl právo poté, co se k činu přiznal, ani nevyhověl žádosti o psychologické vyšetření. Upřel prý tak Mjacajovi nejen ústavní, ale i lidská práva vyplývající z evropské listiny základních práv.

Obžalovaný před soudem tvrdil, že v osudný den 3. července měl v úmyslu okrást nějaké turisty, protože neměl peníze. Po dvouhodinovém čekání na hlavní cestě mu zastavil červený nissan, v němž cestovaly jeho dvě pozdější oběti – muž a žena. Chtěl prý s nimi na zadním sedadle jet až ke kamennému mostu Ura e Mesit, vzdálenému 2,5 hodiny jízdy. Řekl, že je hodlal okrást teprve tam, protože v blízkosti není policie a měl by dost času utéct.

Přepadeným během jízdy sebral mobilní telefony, aby nemohli zavolat policisty. Český turista se pak v jednu chvíli pokusil zmocnit namířené zbraně. Obžalovaný uvedl, že vystřelil, protože se bál, že by muž mohl zbraň použít proti němu. Ženu prý Mjacaj zabil náhodou, když se vůz po zasažení řidiče vymknul kontrole a havaroval. Prokuratura ale s odvoláním na forenzní expertízu tvrzení o neúmyslném zabití z předchozího stání odmítla.