Polsko po pařížském útoku říká „ne" kvótám pro uprchlíky

Polsko po pařížských útocích nevidí politickou možnost, jak splnit rozhodnutí Evropské unie o rozdělení uprchlíků podle kvót. Uvedl to designovaný ministr pro evropské záležitosti Konrad Szymański.

„Námi kritizované rozhodnutí Rady EU o rozdělení uprchlíků a přistěhovalců do všech zemí EU mají stále status zavazujícího práva EU. Avšak kvůli tragickým událostem v Paříži nevidíme politické možnosti jeho splnění. Polsko si musí zachovat úplnou kontrolu nad svými hranicemi, nad azylovou a migrační politikou,“ napsal příští ministr na serveru wPolityce.pl.

Polsko za předchozí liberální vlády, která tento týden po prohraných volbách podala demisi, souhlasilo s unijním plánem rozdělit migranty mezi země Evropské unie na základě povinných kvót, a na rozdíl od ostatních tří členů visegrádské skupiny (ČR, Maďarska a Slovenska) a také Rumunska hlasovalo na jednání ministrů vnitra pro jejich přijetí.

Designovaná premiérka Beata Szydlová tehdy označila polský souhlas s povinnými kvótami za skandální. S rozhodnutím vlády nesouhlasil ani nový prezident Andrzej Duda.

Do západní Evropy dál proudí migranti

Proud migrantů mířících přes Řecko do západní Evropy přitom nepolevuje - z ostrovů v Egejském moři v sobotu na pevninu dorazilo přes 3600 uprchlíků, další 2000 se vylodí v Aténách večer. 

V pátek večer se při havárii člunu s uprchlíky u ostrova Chios utopilo tříleté dítě. Člun se potopil kvůli výbuchu motoru, 15 lidí se podařilo zachránit. Tragická nehoda se stala i v pevninském Řecku poblíž města Alexandropolis, kde vlak srazil skupinu pěti Syřanů, kteří kráčeli po kolejích. Jedním z mrtvých je pětileté dítě.

Fico: Radikálové z Islámského státu mohli infiltrovat vlnu migrantů do Evropy

Slovenský premiér Robert Fico prohlásil, že pařížští teroristé byli buď radikalizovaní Francouzi, kteří reagovali na bombardování Islámského státu, nebo se mohli teroristé infiltrovat do migrační vlny. „Po tomto se snad některým lidem otevřou oči,“ řekl Fico po zasedání bezpečnostní rady státu. S migrací jsou podle něj spojena velká bezpečnostní rizika.

Slovneský premiér řekl, že slovenské úřady monitorují muslimské komunity a zpřísňují bezpečnost i v záchytných táborech v Gabčíkově a na východě Slovenska. Zaměřují se podle něj zejména na to, zda uprchlíci nemají ručně vyrobené zbraně. „Každý ilegální migrant, který se pokusí překročit hranice, bude zadržen a zatčen,“ dodal premiér.