Cameron nadiktoval požadavky Unii: Omezte volný pohyb a poskytování dávek

Události: Cameron představil požadavky na reformování EU (zdroj: ČT24)

Britský premiér David Cameron žádá omezení volného pohybu v Evropské unii a poskytování sociálních dávek občanům EU přicházejícím do Británie. Předseda britské vlády to řekl v projevu o požadavcích reforem Unie, které jsou podmínkou pro setrvání Británie v osmadvacítce před nadcházejícím referendem o členství v Unii.

Čtyři hlavní Cameronovy požadavky:

  • Ochrana trhu Velké Británie i dalších zemí, které nepoužívají euro
  • Posílení konkurenceschopnosti omezením byrokratické zátěže
  • Vynětí Británie ze stále pevnějších vazeb v Unii, posílení národních parlamentů
  • Omezení přístupu imigrantů k benefitům na trhu práce, například ke slevám na daních

Podle Camerona je zapotřebí omezit nejen příliv migrantů do Evropské unie, ale i pohyb osob uvnitř bloku, což by dopadlo i na Čechy. Británie proto požaduje, aby se volný pohyb osob nevztahoval na nové členské země Unie, dokud se jejich ekonomika výrazněji nepřiblíží úrovni britské ekonomiky.

Londýn rovněž chce odstranit „nedostatky“, jako je například pravidlo, jež usnadňuje občanům EU přivést si do Británie manželku či manžela, kteří nemají evropské občanství.

Jsme hrdý nezávislý národ, a tím chceme zůstat. Británie se už nechce účastnit budování čím dál pevněji spojené EU. Naše vize Evropy je jiná. Věříme v pružnou unii svobodných států, které sdílejí jisté instituce a pracují spolu na základě dobrovolné spolupráce.
David Cameron
britský premiér při ohlášení rezignace

Sociální dávky až po čtyřech odpracovaných letech

David Cameron
Zdroj: Kirsty Wigglesworth/Reuters

Britská vláda také chce omezit počet občanů EU pobírajících britské dávky. Již dříve navrhla, aby občané zemí EU v Británii, kteří nenajdou po šesti měsících zaměstnání, ztratili právo na pobyt v zemi. Nyní Cameron prosazuje, aby občané EU pracující v Británii mohli pobírat přídavky a mít daňové úlevy až poté, co budou v zemi pracovat čtyři roky, a tedy čtyři roky budou přispívat do místního sociálního systému.

V Británii žijí a pracují statisíce lidí ze zemí EU, nejvíce je Poláků, ale jsou tu i desetitisíce Čechů. Požadavky na omezení volného pohybu osob, který je součástí unijních smluv, zatím vyvolával ostrý odpor v řadě hlavních měst EU. Cameron zdůraznil, že volný pohyb osob nechce zničit, ale převést jej na „udržitelnější základ“ a omezit vysokou úroveň migrace ze zbytku EU do Británie.

Jsou ti, kteří tady i jinde v EU říkají, že jsme se vydali na jakousi nesplnitelnou misi. Ptám se proč? Nepopírám, že snaha o změny, které potřebují souhlas 27 dalších demokracií s jejich vlastními výhradami, je velkým úkolem. Ale nemožným? Tomu nevěřím ani na okamžik.
David Cameron

Cameron žádá větší moc národních parlamentů

Cameron dále uvedl, že Británie musí být zproštěna závazků na vytváření „stále těsnější unie“, a vyslovil se pro větší roli národních parlamentů jako orgánů, jimž se on a další premiéři zodpovídají. Podle něj by národní parlamenty neměly mít právo veta, protože to by vedlo do „slepé uličky“, ale parlamenty jednotlivých států měly by mít možnost vytvářet skupiny, které by mohly blokovat zákony Evropské unie. 

Britský premiér zopakoval, že je zastáncem setrvání Británie v Evropské unii v případě, že budou přijaty příslušné změny. Vyloučil ale současně, že by se v Británii mohlo uskutečnit nějaké druhé referendum o setrvání v EU. Kolegy z Evropské unie vyzval, aby vzali v úvahu, že mají jen jednu šanci na změny.

Můžeme začít jednat, oznámil Tusk

Seznam svých nároků Británie zaslala v dopise předsedovi Evropské rady Donaldu Tuskovi. Ten už oznámil, že přijetím dopisu považuje vyjednávání o požadavcích Velké Británie za zahájené. Tusk předpokládá, že rozhovory o britských žádostech začnou s ostatními 27 členskými státy Unie stejně jako s evropským parlamentem příští týden.

Část Cameronových požadavků, která se dotýká základních svobod, má ale komise předběžně za „vysoce problematické“, uvedl její mluvčí Margaritis Schinas. „Některé věci jsou vysoce problematické, protože se dotýkají základních svobod našeho vnitřního trhu. Přímé rozlišování mezi občany EU do této kategorie jasně spadá,“ řekl mluvčí.

Jiné části návrhů britského premiéra předběžně vypadají proveditelně, například snahy o posílení role národních parlamentů, dodal mluvčí.

O něco složitější podle něj nejspíš bude vyhovět Cameronově snaze o to, aby se na Británii nevztahovala slova o „stále těsnější unii“ z evropských smluv nebo o úpravu vztahů mezi členy eurozóny a státy, které eurem neplatí.

Merkelová: Věřím, že se dohodneme

Německá kancléřka Angela Merkelová vyjádřila „rozumnou důvěru“ v to, že se Evropská unie s Británií nakonec dohodne. „Jsou tam obtížné (požadavky), jiné méně obtížné, ale pokud jsme naladěni na hledání řešení, pak jsem v rozumných mezích přesvědčena, že můžeme uspět.“

Věcí by se měl zabývat prosincový summit Evropské unie. „Je mým cílem dosáhnout dohody co nejdříve, ale prioritou je její správný obsah,“ upozrnil Cameron v dopise Tuska.

Velká Británie uspořádá referendum o setrvání v Evropské unii na konci roku 2017. Sám Cameron, jenž čelí tlakům na opuštění Unie i v rámci své Konzervativní strany, zastává názor, že Británie by měla v reformované EU zůstat.