Putin rozehrál další krizi v Sýrii, aby se zapomnělo na Ukrajinu, tvrdí slavná novinářka

Rusku jde v Sýrii i o odvedení pozornosti, tvrdí slavná novinářka (zdroj: ČT24)

Náhle se rozhodlo zakročit, aby pomohlo syrskému spojenci. Nikdo si ale není jistý, s jakým cílem a především proti komu vlastně ruské nálety v rozvrácené zemi cílí. Podle novinářky a expertky na východní Evropu Anne Applebaumové jde mimo jiné o zastírací manévr – přenést pozornost politiků i médií z jedné krizové oblasti do druhé. V exkluzivním rozhovoru si povídala se zpravodajem ČT Martinem Řezníčkem.

Ukrajina a Sýrie – země, jejichž pohnutý osud dlouhé měsíce plnil stránky novin. Oba spojuje klasický únavový syndrom války, „zamrznutí" v určité fázi konfliktu i pocit, že čím více se okolní svět angažuje, tím méně přehledné poměry v zemi panují. Zatímco řinčení zbraní v ukrajinském Donbassu pozvolna uvadá, válka v Sýrii přešla s příchodem ruských letadel do nové fáze. Podle známé novinářky a držitelky několika Pulitzerových cen to není z pohledu Ruska náhoda.

„Jedním z důvodů, proč Rusko vstoupilo do Sýrie, je snaha, abychom o Ukrajině nemluvili. Ruský prezident nyní vytvořil novou krizi. Ministr zahraničí (USA) Kerry se nemůže soustředit na nekonečný počet krizí, stejně tak jako Angela Merkelová," zmínila Applebaumová v rozhovoru pro ČT. „Přinutilo nás to odvrátit pozornost od Ukrajiny. Podezírám Putina, že to byl jeden z důvodů, proč to udělal," dodává.

Americká novinářka a spisovatelka. Dvakrát získala Pulitzerovu cenu: nejprve v roce 2004 za historickou studii o sovětských Gulazích a o osm let později po vydání knihy o poválečném příklonu východní Evropy k SSSR.

Pravidelně píše komentáře pro Washington Post, za svou kariéru prošla významnými listy Daily Telegraph, Independent či týdeníky Economist a Spectator. Kromě mateřštiny hovoří francouzsky, polsky a rusky. V poslední době se usadila v Polsku, kde žije se svým manželem – polským exministrem zahraničí Radoslawem Sikorskim.

Americká historička, komentátorka a nositelka Pulitzerovy ceny Anne Applebaumová
Zdroj: Michal Krumphanzl/ČTK

Druhým důvodem prý jsou hlavně politické body u domácích voličů. „Doma se mu podařilo vytvořit image důležitého hráče na mezinárodním poli – někoho, kdo se dokáže rázně rozhodnout," dodala Applebaumová.

Ruské letectvo o víkendu vystupňovalo své nálety na údajné cíle extremistů. Slouží jako podpora vládních jednotek, které zahájily protiofenzivu ve čtyřech syrských provinciích. Ruský prezident Vladimir Putin za hlavní úkol ruských sil v Sýrii označil upevnění režimu v Damašku, aby bylo možné jednat o politickém urovnání.

Základní údaje o hlavních silách ve válce v Sýrii
Zdroj: ČT24