Brusel si „posvítí“ na výroky maďarského premiéra Orbána

Brusel - Evropský parlament bude jednat o výrocích maďarského premiéra Viktora Orbána. Ten si pozornost Bruselu vysloužil kvůli svým úvahám o zavedení trestu smrti. Budapešť navíc opakovaně odmítla návrh nové strategie Evropské komise na řešení uprchlické krize a zvažuje přísnější opatření proti běžencům.

Brusel si "posvítí" na Orbána (zdroj: ČT24)

Obyvatelé Maďarska obdrželi dotazník s otázkami ohledně postoje k migrantům. Premiér Orbán v něm hledal oporu pro svou protiimigrační politiku. Brusel podle něj problém uprchlíků náležitě neřeší, a Maďarsko tak musí jít svou vlastní cestou. Dotazník sklidil kritiku hlavně kvůli formulaci otázek. Některé z nich podle řady europoslanců už samy v sobě skrývaly odpovědi.

Reakce tak na sebe nenechaly dlouho čekat. „Dotazník k imigrační politice? To přece nemůže být vážně myšlený příspěvek k tomu obrovskému problému, který má Evropa s uprchlíky. To je podněcování k nenávisti,“ zaznělo třeba od spolupředsedkyně skupiny Zelených Rebeccy Harmsové.

Evropu pobouřila v poslední době i Orbánova slova o zavedení trestu smrti. Ta nakonec mírnil tím, že se jeho země k popravám nemíní vrátit, ale diskutovat o tom chce. Kvůli jeho kontroverznímu návrhu s ním chtělo naopak mluvit vedení frakce evropských lidovců, pod které jeho strana spadá.