Boje na Ukrajině přináší oběti skutečné i smyšlené

Dva ukrajinští vojáci byli zabiti a další čtyři zraněni během uplynulých 24 hodin v potyčkách s proruskými separatisty na východě Ukrajiny. Kromě reálných bojů ale ukrajinskou krizi provází i válka mediální. Ukázal to například poslední případ, kdy tři ruské televize informovaly o smrti desetiletého děvčátka po ostřelování ukrajinskou armádou. Jak zjistila redaktorka BBC, šlo ale o smyšlený příběh.

Nehledě na příměří vyhlášené v polovině února k incidentům mezi vládními silami a povstalci stále dochází. Armádní mluvčí Andrij Lysenko uvedl, že povstalci ostřelovali pozice vládních sil z minometů a tanků ve více než desítce případů, a to v okolí azovského přístavu Mariupol, drženého stále Ukrajinci, a také hlavní povstalecké bašty, Doněcku. Konflikt si během uplynulého roku vyžádal více než 6000 obětí.

Ruští novináři si vymysleli smrt desetiletého dítěte, usvědčila je reportérka BBC

„Tři děti zemřely během ostřelování civilních oblastí v Donbasu ukrajinskými silami. Desetiletá holčička byla zavražděna v Petrovské čtvrti v Doněcku,“ dozvěděli se diváci ruské televize v jejím zpravodajství z východní Ukrajiny. Když ale reportérka britské televize BBC tuto informaci ověřovala na místě, zjistila, že si ruští novináři příběh úplně vymysleli. Informaci ověřovala reportérka i v místní márnici, kam se běžně vozí oběti konfliktu v Doněcku. Ani tam ale o desetileté holčičce nic nevěděli. „Holčička neexistuje, museli jsme to vysílat,“ přiznává se na konci reportáže BBC ruský novinář.

Mediální spekulace provází ukrajinskou krizi už od jejího počátku, postupem času se ale náhled na některá fakta mění. To je i případ vnímání přítomnosti ruských vojáků na Krymu, kterou na jednu stranu oficiální místa vehementně popírají, na druhou stranu je už brána jako obecně známý fakt. Petrohradský rodák Dmitrij Sapožnikov, který šel na Ukrajinu v říjnu bojovat na stranu rebelů, řekl v rozhovoru pro ruskou mutaci BBC, že ruské vojenské jednotky hrály rozhodující roli v povstaleckých zálohách, včetně operací v únoru, které vedly k zajištění dopravního uzlu Debalceve. Ruští důstojníci přímo řídili velké vojenské operace na východní Ukrajině, přiznal Sapožnikov.