V Afghánistánu se vyrábí 93 procent světové spotřeby heroinu

Kábul - Celých 93 procent světové spotřeby heroinu pokryje podle OSN výroba v Afghánistánu. Před několika týdny tam vyvrcholila sklizeň opia, ze kterého se heroin vyrábí. Maková pole jsou hlavně v oblastech, které afghánská vláda nemá plně pod kontrolou. A kromě farmářů zisk pomáhá Talibanu. Financuje z něj boj proti NATO a afghánské armádě.

Neuspokojená poptávka vyvolává nikdy nekončící nabídku. Navzdory obrovskému mezinárodnímu tlaku na zničení jednoho z největších světových center výroby heroinu, jeho produkce v Afghánistánu dlouhodobě roste.

To je případ i jeskynního komplexu Tora Bora ve východním Afghánistánu. Kdysi se tu před americkou invazí schovával Usáma bin Ládin. Teď je oblast rájem lukrativního byznysu. Ke zpracování surového opia na dobře prodejný heroin stačí znát základní postupy a mít jednoduchou mobilní laboratoř. V případě nebezpečí se dá kdykoli sbalit a odvézt pryč.

Opiová sklizeň vyvrcholila před třemi týdny. Teď je u konce i rafinace a místní čeká závěrečná fáze: balení a prodej. Každý z těchto balíčků ukrývá kilo heroinu. Na černém trhu to pro výrobce znamená v přepočtu asi 45 tisíc českých korun. Jeden osel unese drogu v hodnotě milionu. A to už stojí za velké riziko. Nejblíž je to na černý trh do Pákistánu a pak k zákazníkům do Evropy nebo Spojeným státům.

Výroba drog je páteří afghánské ekonomiky a pro místní navíc dobře zaplacená možnost obživy. „Produkce opia je pro tyto farmáře otázkou přežití,“ vysvětluje afghánský prezident Hamíd Karzáí. Úřady sice ničí pole, nebo platí farmářům kompenzace za to, že skončí s pěstováním makovic. Proti výrobě opia a následně heroinu bojují i místní klerici, protože to odporuje. Čísla jsou ale neúprosná. V roce 2003 rostly na téměř dvou set tisících akrech afghánské půdy makovice. V roce 2007 to už bylo skoro pět set tisíc akrů, což je přes 880 tun heroinu. Letos odborníci očekávají stejná čísla.

Vydáno pod