EK chce zvýšit potravinovou pomoc pro nejchudší obyvatele EU

Brusel - Evropská komise chce od roku 2009 zvýšit potravinovou pomoc pro nejchudší obyvatele unie o dvě třetiny, tedy na půl miliardy eur (zhruba 12 miliard korun). Zároveň hodlá rozšířit spektrum výrobků nabízených v rámci této pomoci. Dříve tato pomoc zahrnovala hlavně zemědělské přebytky, teď by měla obsahovat i potraviny z volného trhu. Přebytků je totiž extrémně málo.

Například v roce 2006 v celé unii potravinovou pomoc, kterou obvykle distribuují charity, dostalo 13 milionů lidí. Česká republika se loni do programu přijímání pomoci zapojila poprvé, a to pro období od loňského října do letošního září. Podle ředitele České federace potravinových bank Fabrice Martina Plichty je v Česku program omezený na pomoc lidem bez přístřeší.

Česká katolická charita a Česká federace potravinových bank, které pomoc rozdělují, měly v uplynulém období k dispozici 20 tun těstovin a zhruba stejné množství mouky.

Pro příští rok podle něj Česko žádost do programu nepodalo. Program původně mezi nejchudší obyvatele unie rozděloval zejména přebytky zemědělské produkce. Od poloviny devadesátých let ale do něj lze i nakupovat potraviny na běžném trhu. Nyní, když jsou přebytky extrémně nízké, by se podle komise nákup potravin do programu měl stát jeho trvalou součástí. Jinak by nebylo možné udržovat zásoby.

Podle eurokomisařky Mariann Fischerové Boelové 43 milionů obyvatel bezmála půlmiliardové unie si každý druhý den nemůže dovolit jídlo s masem. Dodala, že unie sice nemůže problém zcela vyřešit, ale může jej významně zlepšit. Proto eurokomisařka navrhuje rozšíření programu, mimo jiné i z důvodu, že jídlo v poslední době výrazně zdražilo.

S ohledem na nákup potravin na volném trhu by se členské státy měly od roku 2010 podílet na financování programu. V úvodní fázi by mělo z rozpočtu unie jít 75 procent prostředků, v nejchudších regionech pak dokonce 85 procent. Později by se podíl členských států měl zvýšit na polovinu. Návrh musí schválit Evropský parlament a jednotlivé členské státy.