Mugabeho přívrženci útočí na bílé farmáře

Harare - Na bílé farmáře v Zimbabwe znovu útočí radikální přívrženci prezidenta Roberta Mugabeho. Od začátku roku obsadili nejmíň čtyřicet usedlostí. Násilí se paradoxně vystupňovalo po podpisu dlouho očekávané dohody o společné vládě mezi premiérem Morganem Tsvangiraiem a Mugabem. Smlouva zábory výslovně zakazuje. Farmy bílých farmářů nyní obsazují vládní zmocněnci - stejně jako při vlně drancování, která zaplavila venkov Zimbabwe v roce 2000. V rámci takzvané pozemkové reformy nechal tehdy Mugabe zabrat stovky prosperujících farem.

Zimbabwe za to dodnes platí tvrdou daň, kdy úrodná země leží ladem a polovinu obyvatel sužuje hladomor. „Snažíme se postavit tuhle zemi na nohy, čekáme na pomoc Západu, ale tohle nám bere poslední zbytky iluzí,“ uvedl farmář Kevin du Boil.

„Je to naše půda. Ne jejich. Můj otec tu vybudoval úplně všechno. Ať mě klidně zabijí, ale já se odsud nehnu,“ říká Laura Freethová, farmářka, jejíž farmu přepadli ozbrojenci. Ona sama se zachránila, když s dětmi utekla na poslední chvíli dírou v plotě.

Před měsícem se přitom zdálo, že se věci obrací k lepšímu, když autoritářský prezident Mugabe podepsal po měsících průtahů dohodu s premiérem Tsvangiraiem o společné vládě. „Uvědomili jsme si, že přišel čas něco s tím nepořádkem udělat. V zemi je absolutní chudoba a hlad. Právě to nás vedlo ke spolupráci,“ řekl k tomu Tsvangirai.

Jenže dělbu moci nechce dopustit tvrdé jádro Mugabeho přívrženců, kteří mají útoky na svědomí. Od totálního rozvratu Zimbabwe zachrání snad už jen zahraniční pomoc. Většina dárců ale nechce poslat peníze, dokud nová vláda nezačne skutečně fungovat.