Británie sníží počet jaderných ponorek ze čtyř na tři

Londýn – Británie chce zmenšit svou flotilu jaderných ponorek. Premiér Gordon Brown hodlá v Radě bezpečnosti OSN nabídnout snížení počtu plavidel systému Trident ze čtyř na tři. O kompletní likvidaci svých jaderných zbraní ale Británie jednat nehodlá. O redukci jaderného arzenálu celosvětově usiluje i americký prezident Obama.

Předložený plán na redukci válečných zbraní přichází v době, kdy britská vláda hledá cesty, jak bojovat proti velkému deficitu ve veřejných financích. Premiér však ujistil, že britský jaderný arzenál nebude sloužit k prodeji.

Britský ministr zahraničí David Miliband upozornil, že nadále je dlouhodobým cílem úplné odzbrojení, k tomu ale podle něj zatím vzhledem k mezinárodní situaci není prostor.

„Odmítáme jednostranné jaderné odzbrojování (…), protože svět není v situaci, kdy by se odpovědné mocnosti měly zbavovat svých zbraní; jaderná hrozba ze strany některých států zůstává. A jak řekl prezident Obama v Praze, kompletní odzbrojení představuje skutečně dlouhodobý cíl, kterého se zřejmě nedožijeme nejen my, ale ani naše děti,“ řekl Miliband.

Program Trident

  • 4 ponorky typu Vanguard (Vanguard, Victorious, Vigilant, Vengeance)
  • 58 balistických raket americké výroby Trident
  • kolem 200 jaderných hlavic
  • minimálně 1 z ponorek je vždy na hlídkovací misi s 16 raketami Trident a 48 jadernými hlavicemi

Zasedání Rady bezpečnosti OSN bude předsedat americký prezident Barack Obama. V plánu je jednání s Moskvou o snížení amerických a ruských jaderných hlavic. Hlavním úkolem však bude vyřešit, jak zamezit šíření jaderných zbraní do států, které znalost výroby jaderných zbraní nemají.

Britský systém Trident tvoří čtyři jaderné ponorky s raketami nesoucími jaderné hlavice. Vláda ho plánovala po roce 2020 nahradit novým systémem za 20 miliard liber (nyní asi 600 miliard korun). Podle průzkumu by se však 54 procent Britů raději jaderných zbraní vzdalo zcela, než aby se do něj investovaly desítky miliard liber. Pro obnovu jaderného arzenálu je 42 procent voličů.