Kaddáfímu teče do bot: Chce jednat o předání moci, povstalci ne

Tripolis - Libyjský vůdce Muammar Kaddáfí je připraven zahájit jednání o předání moci. Jeho mluvčí upřesnil, že rozhovory by vedl Kaddáfího syn Saadí. Libyjští povstalci dnes tuto nabídku odmítli s tím, že se Kaddáfí musí nejdřív vzdát. Řečnění o vyjednávání je podle povstaleckého ministra informací Mahmúda Šammana fantazií pozůstatků diktátorského režimu. Rebelové zatím pokračují v ofenzivě a chystají se na boj o jednu z posledních opor Kaddáfího, o město Syrta.

Povstalci se Syrtě přiblížili ze západu na 30 kilometrů. Jejich spojenci se nacházejí asi 100 kilometrů východně od města, poblíž Bin Džavádu, který dobyli. Podle dřívějších zpráv vyčkávali, až letadla NATO zničí skladiště zbraní a odpalovací zařízení raket Scud v Syrtě.

Syrta je Kaddáfího domovské město a žijí v něm kmeny, které ho podporují. Opozice s nimi nyní vyjednává a o dalších bojových plánech se má rozhodnout až podle toho, jak dopadne toto vyjednávání. Právě v Syrtě by se podle některých informací mohl Kaddáfí ukrývat. Ministr informací povstalců Mahmúd Šamman řekl, že honba za Kaddáfím nezastaví snahu stabilizovat Libyi a sestavit novou vládu. „Pátráme po něm, najdeme ho,“ řekl. Mluvčí libyjského vůdce potvrdil, že Kaddáfí je stále v Libyi, neupřesnil však kde.

Povstalcům se dnes podařilo získat kontrolu nad silnicí, která spojuje Tripolis a vnitrozemské město Sabhá. Chtějí na něj zaútočit poté, co ovládnou Syrtu.

Boje v metropoli sice ustaly, ale běžný život je tam stále mimořádně obtížný. Město je bez elektřiny a bez vody, ulice jsou plné nesváženého odpadu a vraků automobilů, obchody jsou zavřené, na letištních drahách stojí letadla poškozená bombardováním. Ceny benzinu se vyšplhaly na osmadvacetinásobek předválečné hodnoty a dosahují ekvivalentu 80 korun za litr.

Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) informovala o tom, že do Tripolisu připlula loď, která by ještě dnes měla z města přepravit na 1 000 cizinců.

Povstalci na ovládnutých územích propouštějí vězně, které v posledních měsících uvěznil Kaddáfího režim. Na svobodu se zatím podle rebelů dostalo přes 10 000 lidí, o osudu zbývajících téměř 50 000 vězňů se prozatím nic neví. Organizace hájící lidská práva Human Rights Watch (HRW) tvrdí, že má důkazy o tom, jak ustupující Kaddáfího síly zabily před pádem Tripolisu nejméně 17 vězňů. Prověřuje další desítky možných svévolných poprav civilistů.

Libye chce do konce září zahájit vývoz ropy z Tobrúku

Libyjská ropná společnost AGOCO kontrolovaná povstalci hodlá v polovině září obnovit těžbu na ropných polích Sarír a Misla. Koncem září pak plánuje zahájit vývoz ropy z Tobrúku. Technické týmy budou na ropná pole vyslány první týden v září, tedy po skončení postního měsíce ramadánu.

Počáteční produkce by měla činit zhruba 60 000 až 100 000 barelů denně. Zvyšování těžby bude záviset na stavu podzemních vrtů. Celková kapacita ropných polí Sarír a Misla činí 425 000 barelů denně. V obou už byly ukončeny opravné práce a rozmístěno až 2 000 mužů ostrahy.

Libye nyní musí ropu a ropné produkty dovážet. Do Benghází nedávno dorazily tankery s pohonnými hmotami z Turecka a Libanonu, příští týden by měla další dodávka přijít z Ruska. Před začátkem občanské války těžila Libye zhruba 1,6 milionu barelů ropy denně, téměř dvě procenta celosvětové produkce.