Výbuch ve Vladikavkazu zabil nejméně 17 lidí a 130 jich zranil

Moskva - Nejméně 17 mrtvých a přes 130 zraněných si dnes vyžádal silný výbuch na trhu v ruském Vladikavkazu. Podle severoosetského ministerstva vnitra explodovala nálož nastražená v autě u vchodu na tržiště. Ruské úřady začaly případ vyšetřovat jako teroristický čin. Nálož v autě měla sílu 30 až 40 kilogramů trinitrotoluenu a po výbuchu zůstal kráter o průměru 1,5 metru a hluboký 70 centimetrů. Pumy rozmetaly po tržišti na ulici Zanajeva hřebíky a kovové úlomky, které zde způsobily lidem těžká zranění - většinou končetin a břicha. Jde o nejkrvavější atentát v oblasti za poslední roky.

Ze 133 raněných bylo 98 hospitalizováno. Bilance obětí výbuchu v severoosetské metropoli zřejmě není konečná, protože zranění asi desítky lidí jsou velmi vážná, upřesnila moskevská zpravodajka ČT Barbora Šámalová. Mezi zraněnými je i osm dětí. Moskva už na místo vyslala letadlo se zdravotnickou pomocí a prezident Dmitrij Medvěděv poslal svého pověřence pro tuto oblast, aby pomáhal koordinovat pomoc obětem a pozůstalým.

Úřady se obávají dalších útoků a přijaly některá preventivní opatření; dnes například evakuovaly všechny školy a školky ve Vladikavkazu.

K útoku se zatím nikdo nepřihlásil. Ruská policie už ale zadržela tři osoby, které jsou z podílu na dnešním útoku podezřelé. Jejich totožnost ani žádné další informace úřady neoznámily. Podle ruských agentur je policie pachatelům na stopě. 

Ruský prezident Dmitrij Medvěděv:

„Uděláme všechno, abychom vypátrali zvířata, která provedla tento teroristický čin proti obyčejným lidem. Atentátníci budou podle zákonů potrestáni - nebo zlikvidováni, pokud se budou bránit.“

Pozůstalí a zranění budou odškodněni. Příbuzní zabitých dostanou milion rublů (asi 630 tisíc korun) a zraněným stát vyplatí 200 tisíc až 400 tisíc rublů (125 tisíc až 250 tisíc korun),

Vladikavkaz je metropole Severní Osetie, která sousedí s neklidným Čečenskem a Ingušskem a sama už byla dějištěm řady násilných akcí připisovaných islámským radikálům. Letos nejhorší teroristický útok na Kavkaze byl spáchán v dubnu v Dagestánu. Zahynulo při něm 12 lidí, většinou policistů.

Tržiště ve Vladikavkazu se stalo už v březnu 1999 terčem teroristického útoku, při němž zahynulo 50 lidí a 300 bylo zraněno. Další sebevražedný teroristický útok se nedaleko trhu odehrál v listopadu 2008; tehdy zahynulo 12 lidí a 40 bylo zraněno. V Severní Osetii leží také město Beslan, kde v roce 2004 čečenští teroristé zajali stovky lidí ve škole. Skončilo to krveprolitím, jemuž padlo za oběť přes 300 osob, z nichž polovina byly děti.

Vydáno pod