Irská církev má další pedofilní skandál

Dublin - Představitelé římskokatolické církve v Irsku tajili případy zneužívání dětí kněžími i poté, co se v polovině 90. let zavázali, že je budou chránit a hlásit podobné věci policii. Uvádí to zpráva zveřejněná irskou vládou. Dokument mluví o 19 kněžích, kteří údajně zneužívali nezletilé v letech 1996 až 2009.

Biskup John Magee, který byl pověřen ochranou dětí a v březnu podal demisi, o těchto případech věděl, ale policii je nenahlásil. Dokonce lhal úřadům, které ujišťoval, že vše policii nahlašuje.

„To není výčet pochybení z jiné doby. To není o Irsku před 50 lety. To je o dnešním Irsku,“ prohlásila irská ministryně pro záležitosti dětí Frances Fitzeraldová na tiskové konferenci. Irský ministr spravedlnosti Alan Shatter oznámil, že vláda předloží parlamentu návrh zákona, který umožní poslat až na pět let do vězení církevní hodnostáře, kteří by zatajovali úřadům informace o sexuálním zneužívání dětí.

Šlo již o 4. zprávu o podobném zneužívání v irské katolické církvi v posledních desetiletích. Její hlava kardinál Sean Brady se dnes opět omluvil obětem a vyjádřil svou lítost a stud. Podobné pedofilní skandály se objevily v církvích řady dalších zemí, například v USA, Německu, Belgii, Nizozemsku a na Maltě.

Vydáno pod