V Christchurchi vyprostili po 24 hodinách živou ženu

Christchurch - Záchranáři na Novém Zélandu ve městě Christchurch stále ještě hledají ty, kteří mohli přežít včerejší zemětřesení. Přes noc se z trosek podařilo dostat několik desítek lidí. Přes tři stovky osob se ale stále pohřešují. Obětí už je 75, škody se odhadují na 12 miliard dolarů. Policie vyhlásila v některých částech města zákaz nočního vycházení. V centru Christchurche bylo kvůli krádežím zadrženo šest lidí. Město je bez dodávek proudu, osmdesát procent města je bez dodávek vody.

Přes noc se podařilo zachránit desítky lidí. Někde lidé ze sutin vyvázli bez šrámů. Jiným museli záchranáři amputovat končetiny.

Záchranářům se podařilo vyprostit z trosek čtyřpatrové budovy Pyne Gould Guinness ženu, která pod haldou betonu a zkrouceného železa přežila 24 hodin. Starosta ihned informoval jejího manžela, který úzkostlivě sledoval záchranářské práce. „Bude teď potřebovat ošetřit. Lékaři se obávají dehydratace a narušení funkce ledvin, protože byla zavalená 24 hodin. Na první pohled ale nebylo žádné zranění vidět,“ říká starosta města Bob Parker.

Jinde ve městě ale naděje pomalu umírá. U budovy regionální televize CTV už záchranné práce skončily. Stavba se včera po otřesech zřítila. „Skutečnost je taková, že nevěříme, že by tam mohl někdo přežít,“ řekl šéf policejních operací. Trosky se navíc stále sesouvají, záchranáři proto musí pracovat na místě s velkou opatrností. „Nemohu riskovat život svých mužů pro lidi, o nichž si myslíme, že nemohli přežít,“ dodal policista.

Podle novozélandských médií záchranáři vyprostili přes noc z budovy CTV 24 živých lidí. Přes 20 lidí se ještě pohřešuje, sedm lidí vyprostili záchranáři už mrtvých. V budově se nacházela jazyková škola, kterou navštěvovali i cizinci, zatím ale není jasné, zda je mezi oběťmi někdo z nich.

Záchranáři se teď budou soustředit na místa, kde se jim podařilo zachytit signály od zavalených lidí. „Dostáváme textové zprávy a slyšíme klepání od lidí, kteří jsou uvnitř,“ řekl policejní komisař Russell Gibson. „Věříme, že přežilo víc lidí a že jsou na různých místech. Nakonec se ale musíme rozhodnout, kde zasáhnout a kde ne. Je to velmi těžké,“ dodal policejní velitel Dave Lawry.

Úřady vyzvaly občany města s 350 tisíci obyvateli, aby zůstali doma, pokud nebudou muset naprosto nutně vyjít ven.

Kameraman televize CTV:

„Když jsem to uviděl, pochopil jsem, že je to víc než jen zlé. Jsme malá televize, všichni se známe, žertujeme u oběda, vídáme rodiny!“

Z budovy televizní stanice CTV zbyly jen trosky. Televize přitom den před zemětřesením paradoxně vysílala reportáž o tom, jak se město zotavuje z otřesů, které je poničily před pěti měsíci. Teď musí nabrat sílu na nový začátek - černá statistika zemětřesení totiž nejspíš ještě poroste a může překonat i smutný rekord z roku 1931, kdy otřesy u města Napier zabily 256 lidí.