Muž, který dal revolveru druhé jméno

Praha - Jeho výrobek se stal jedním ze symbolů dobývání Divokého západu, dostal se do rčení i mnoha filmů. Znamenal také revoluci v koncepci krátkých ručních palných zbraní, když násobně zvýšil kadenci střelby. A hlavně - vyrovnával šance. Americký továrník a vynálezce Samuel Colt se zasloužil o rozšíření a popularitu konceptu „revolving flintlock“, známého jako revolver. Muž, jehož výrobky se staly synonymem pro novou zbraň, zemřel v rodném Hartfordu 10. ledna 1862 v necelých 48 letech.

Samuel Colt se narodil do původně farmářské rodiny v novoanglickém Connecticutu. V 15 letech začal pracovat v textilní továrně, kterou po přestěhování do Hartfordu jeho otec založil, a získal tak přístup k nástrojům a zkušenosti od továrních dělníků. Již někdy v té době se rozhodl, že bude vynálezcem a splní sen vojáků o zbrani, která dokáže vystřelit více než dvakrát bez nabíjení. Brzy poté byl otcem poslán k námořnictvu, což zásadně ovlivnilo jeho budoucí pokusy. Sám Colt později řekl, že nápad na konstrukci revolveru mu vnukla kolesa parníku během jeho první plavby.

Domů se vrátil s dřevěným modelem nové zbraně, a ačkoliv první dva prototypy financované otcem nebyly funkční, požádal Colt v pouhých 18 letech o patent na revolver. Zároveň znovu vyrazil na cesty a v Anglii získal v roce 1835 patent svého předchůdce, bostonského vynálezce Elishy H. Colliera, na tzv. revolving flintlock. To byla konstrukce opakovacího křesadlového zámku, kde se však válec otáčel ještě ručně, a proto se jeho vynález příliš neuchytil. Colt proto nikdy netvrdil, že vynalezl revolver, ale vylepšený Collierův systém si nechal patentovat v Anglii a Francii a vrátil se zpět.

V Americe okamžitě požádal o další patent na „zbraň s otáčivým válcem“, a když jej 25. února 1836 získal, založil za pomoci skupiny newyorských investorů malou továrnu v Patersonu ve státě New Jersey. První Coltův pětiranný revolver, zvaný podle místa vzniku Paterson, se však na americkém trhu příliš neprosadil. Zapříčinil to i zamítavý postoj výzbrojního oddělení armády Unie, které zcela v duchu svého zkostnatělého uvažování (o kterém se o dvě dekády později přesvědčili i konstruktéři prvních opakovacích pušek) nadále raději vyzbrojovalo vojáky jednorannými křesadlovými pistolemi.

Objednávka plukovníka Harneyho z prosince 1837 na sto revolverů pro své muže, kteří ve floridských bažinách Everglades bojovali s indiány z kmene Seminolů, přišla příliš pozdě. Ačkoliv si Harneyho vojáci novou zbraň okamžitě oblíbili, Colt se topil v dluzích a po dokončení zakázky byl nucen svou továrnu zavřít. Obrat k lepšímu přišel až o šest let později, kdy Texas Rangers vyzbrojení „Patersony“ porazili v létě 1844 šestinásobnou přesilu Komančů u řeky Pedernales. Svobodný stát Texas byl už dříve jedním z nemnoha Coltových zákazníků a jeho revolvery se mezi Rangers těšily značné oblibě.

Kapitán Rangers Samuel H. Walker po vítězství nad Komanči napsal Coltovi dopis, ve kterém mu navrhl některá vylepšení, jako válec se šesti komorami a také zvýšení ráže z 36 na 44. A když si u něj texaský generál Zachary Taylor objednal tisíc nových revolverů, svitla před Coltem naděje na restart podnikání. Spojil se s továrníkem Eli Whitneym a v jeho podniku v Connecticutu vyrobil prvních 1000 revolverů podle vylepšení kapitána Walkera. Zbraně do Texasu dorazily v předvečer války s Mexikem a okamžitě se staly velkým hitem, sám Walker si ale slávy příliš neužil, neboť padl už v prvních týdnech konfliktu.

Samuel Colt: „Bůh stvořil muže silné a slabé, já jsem vyrovnal jejich šance.“

Coltův revolver byl v dějinách palných zbraní opravdovou revolucí. Veškeré pistole byly až dosud jednoranné a i trénovaný střelec dokázal vypálit maximálně tří rány za minutu. Během jednoho nabíjení přitom dokázal například indiánský bojovník vystřelit šest šípů nebo ujet na koni s kopím a tomahawkem 150 metrů. S revolverem mohl kdokoliv vystřelit až šestkrát během několika vteřin bez nutnosti nabíjet. Mexická válka byla pro Coltův byznys opravdovým požehnáním, objednávky se jen hrnuly a pro podnikatele nebyl problém získat novou půjčku a založit v Hartfordu vlastní továrnu, „Colt's Patent Fire-Arms Manufacturing Company“.

V roce 1849 navíc vypukla v Kalifornii zlatá horečka a málokterý dobrodruh vyrazil za štěstím na západ bez jednoho, lépe však dvou Coltových revolverů. V 50. letech 19. století měl Colt se svým vylepšeným revolverem typu Dragoon v Americe prakticky monopol a začal expandovat do Evropy. V roce 1853 otevřel továrnu v Londýně a stal se prvním americkým podnikatelem s pobočkou na starém kontinentě. Díky vládní zakázce zde za čtyři roky vyrobil 200 tisíc revolverů, které používala britská pěchota v krymské válce. Mezitím rozšiřoval i svůj podnik v Hartfordu, zavedl pásovou výrobu a unifikaci součástek. A stal se také průkopníkem na poli práv dělníků, když stanovil například desetihodinovou pracovní dobu a přestávku na oběd.

V období těsně před vypuknutím občanské války zásoboval Colt bez výčitek svědomí zbraněmi obě znepřátelené strany a obchodování s Konfederací ukončil až po vítězství Jižanů v bitvě u říčky Bull Run v červenci 1861, kdy už to bylo z politického hlediska neúnosné. Téměř tisíc dělníků v hartfordské továrně však chrlilo revolvery i nadále a do požáru zbrojovky v roce 1864 dodalo unionistické armádě více než 150 tisíc kusů zbraní. Colt se však zkázy vlastního podniku už nedožil, zemřel náhle v lednu 1862 v pouhých 47 letech. Manželce Elizabeth a tříletému synovi zanechal jmění na tehdejší dobu astronomických 15 milionů dolarů.

  • Revolver Colt model Peacemaker zdroj: icollector.com
  • Colt model 1911 zdroj: justpistols.co.uk

Firma Colt však požárem nezanikla a pistole vyráběla i po smrti svého zakladatele. Mezi nejznámější výrobky patřil Colt Single Action Army (SAA) z roku 1873 s poněkud ironickým civilním označením Peacemaker (Mírotvůrce) a standardní pistole US Army v obou světových válkách, model 1911 konstruktéra Johna Browninga. Společnost přejmenovaná na Colt Manufacturing Company produkuje palné zbraně v Hartfordu dodnes, byť paradoxně revolvery už prakticky nevyrábí. Reklamním sloganem firmy však stále zůstává upravený výrok celoživotního propagátora revolveru: „Bůh stvořil muže, Sam Colt je učinil rovnoprávnými“.