Portugalský premiér po neúspěšném návrhu odstoupil

Lisabon - Předseda portugalské vlády José Sócrates dnes večer podal demisi, když parlament neschválil úsporná opatření navržená jeho menšinovou socialistickou vládou. Oznámila to portugalská agentura Lusa s odvoláním na sdělení prezidentské kanceláře. Premiér již před hlasováním parlamentu pohrozil demisí, pokud jeho návrh parlamentem neprojde. Pro návrh ale hlasovali pouze členové vládní Socialistické strany, která má v parlamentu jen 97 mandátů z 230.

Po hlasování se Sócrates sešel s portugalským prezidentem Aníbalem Cavacem Silvou, a poté oznámil demisi. V televizním prohlášení svůj krok odůvodnil skutečností, že po neúspěšném hlasování v parlamentu jeho kabinet „ztratil veškeré podmínky k vládnutí“. Vláda bude zemi spravovat do jmenování příštího kabinetu.

O nedůvěře vládě premiéra Sócratese hlasovali poslanci už 10. března, ale vláda tehdy hlasování parlamentu přežila. Hlavní opoziční strana - Sociálnědemokratická strana (PSD) - se podle očekávání zdržela hlasování a nepodpořila návrh podaný levicí. V posledních dnech však PSD několikrát dala najevo, že další úsporná opatření navrhovaná vládou již nepodpoří. Právě takové kroky ale vládní návrh obsahuje.

Portugalsko je kvůli vysokému rozpočtovému deficitu považováno za kandidáta na přijetí zahraniční pomoci. Socialistická vláda premiéra Sócratese proto přijala tvrdá opatření, jejichž cílem je omezit rozpočtové výdaje. Součástí je i zvýšení daní nebo pětiprocentního snížení platů zaměstnanců ve státní správě. Portugalská vláda ale potřebu zahraniční pomoci odmítá. V minulosti tak ovšem činilo i Řecko a Irsko, které nakonec o pomoc požádaly.

HI-RES
Zdroj: ČT24
Vydáno pod