Svržený tuniský prezident Alí dostal doživotní trest

Tunis - Vojenský soud v Tunisku vynesl doživotní trest vězení nad svrženým prezidentem Zínem Abidínem bin Alím za podíl na smrti 43 demonstrantů během loňského protivládního povstání. Bin Alí loni v závěru protirežimního povstání uprchl do Saúdské Arábie. Od té doby byl v Tunisku souzen již v několika kauzách. Soudní stání s ním se pokaždé konala v jeho nepřítomnosti. Podle agentury Reuters byl nynější rozsudek nad exprezidentem vynesen už ve středu.

Tentokrát byl svržený prezident souzen spolu se čtyřicítkou představitelů jeho režimu. Byli mezi nimi dva bývalí ministři vnitra Rafík Belhadž Kásim a Ahmad Friaa a bývalý šéf prezidentovy ochranky Alí Sirjátí. Kásim za zabíjení demonstrantů v hlavním městě Tunisu a dalších čtyřech městech dostal 15 let a Sirjátí 20 let vězení.

Friaa byl jmenován ministrem vnitra krátce předtím, než bin Alí 14. ledna 2011 uprchl i s rodinou ze země. Obvinění proti němu a dalším dvěma činitelům byla stažena.

Zín Abidín bin Alí
Zdroj: ČT24

V Tunisku odstartovalo arabské jaro

Celkem bylo během protivládního povstání od 17. prosince 2010 do 14. ledna 2011 v Tunisku zabito více než 300 lidí. Události pomohly odstartovat protivládní revolty v Egyptě, Libyi nebo v Sýrii.