Denverský střelec si připravil plán útoku a poslal ho akademikům

Denver – Čtyřiadvacetiletý James Holmes, který minulý týden v denverském kině (stát Colorado) zastřelil dvanáct lidí, poslal ještě před útokem Coloradské univerzitě plán svého útoku. S odvoláním na policejní zdroje to uvedla americká televizní stanice Fox. Veřejnost, která se s útokem na filmové premiéře Batmana dosud jen těžko vyrovnává, již dala poslední sbohem první z dvanácti obětí; pohřben byl jedenapadesátiletý Gordon Cowden.

Policie a agenti Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) nalezli balíček se zápisníkem s Holmesovou zpáteční adresou v pondělí v třídírně dopisů a balíků na lékařské fakultě univerzity. Byl adresován psychiatrovi, který je na škole profesorem.

„V balíčku byl zápisník plný detailů o tom, jak bude zabíjet lidi. Byly tam kresby toho, co udělá - kresby a ilustrace masakru,“ řekl anonymní zdroj zpravodajcům Foxu. Balíček mohl ležet v třídírně až týden.

Jak film dopadl? ptá se vrah

Podle policie čtyřiadvacetiletý Holmes po začátku půlnočního představení filmu Temný rytíř povstal zabil 12 lidí a 58 zranil. Byl zatčen ihned po útoku na parkovišti u kina. Měl by být obžalován v pondělí 30. července. U soudu se poprvé objevil v pondělí s vlasy obarvenými na červeno - údajně podle Jokera, postavy z batmanovských příběhů. Při slyšení vypadal nepřítomně a zmateně.

Obdobně se podle dozorců choval i v cele; dozorce se měl zeptat, jestli film viděl a jak skončil. Když mu zkoprnělý dozorce neodpověděl, nepřítomným hlasem a se skelným pohledem otázku zopakoval. „Jako kdyby nevěděl, že by mělo být něco špatného na tom, co říká. Bylo to nechutné… Myslím, že se hodně snažil, aby vypadal jako blázen,“ uvedl dozorce.

Poslední sbohem pro první oběť

Příbuzní, přátelé a obyvatelé se rovněž rozloučili s jednapadesátiletým Gordonem Cowdenem, nejstarší obětí masakru. Nejmladší oběti bylo šest let. Majetkový odhadce Cowden vzal své dvě nezletilé dcery v osudný večer do kina. Byl zde zastřelen, ale dcery vyvázly bez zranění. „Nikdy nezapomenu, že v tak pohnuté a zmatečné situaci tehdejší noci zněly tvé výkřiky, vyznání, že nás obě miluješ,“ uvedla v projevu při obřadu v kostele dcera Brooke.

Reportáž o denverském střelci (zdroj: ČT24)