Palác na Haiti čeká demolice. Pod dohledem charity Seana Penna

Port-au-Prince - Prezidentský palác na Haiti, který byl v roce 2010 poničen silným zemětřesením, nechají úřady zbourat a znovu postavit, a to pod dohledem charity herce Seana Penna. Informoval o tom britský Guardian. Podle prezidenta Michela Martellyho bude nové sídlo hlavy státu vypadat jako to staré, má být ale schopné odolat případným dalším silným otřesům. Palác se stal jedním ze symbolů tragédie, při níž zemřelo přes čtvrt milionu lidí.

Poničený Národní palác na Haiti bude stržen. S demoličními pracemi se začne v následujících deseti dnech. Oznámila to vláda. Palác doplatil na silné zemětřesení před dvěma lety, které pro zemi představovalo opravdovou katastrofu.

Mluvčí vlády na Haiti Lucien Jura řekl, že na demolici bude dohlížet dobročinná skupina, kterou po zemětřesení založil herec Sean Penn. Skupina si za svou práci, jež bude odhadem trvat zhruba dva měsíce, nebude nic účtovat.

Prezidentský palác na Haiti
Zdroj: ČT24

Zemětřesení v roce 2010 strhlo stovky budov v hlavním městě Port-au-Prince, ale i v dalších městech na jihu. Národní palác byl mezi nimi - jeho bílá kopule a zbytek konstrukce se pomalu hroutí dovnitř. Nyní probíhá příprava na příchod pomocníků.

Prezidentský palác se stal pro obyvatele Haiti symbolem devastace způsobené zemětřesením, stejně jako vládní nečinnosti. Podle Pennovy skupiny může být demolice paláce pro Haiti důležitým mezníkem, aby se lidé v životě konečně posunuli dál.

Prezidentský palác na Haiti
Zdroj: ČT24