František není Petr, ale je sto dvanáctý a po něm přijde finis

Vatikán - Bude František posledním papežem? Aspoň to tvrdí údajné Malachiášovo proroctví ze 12. století, podle nějž na svatý stolec právě usedl poslední papež vůbec. A se zánikem papežství má přijít konec Říma a soudný den: Proroctví končí slovem FINIS. Kardinál Dominik Duka proroctví nepřikládá žádný velký význam, mise církve podle něj nekončí: „Jeden ze zasloužilých kardinálů řekl, že nový papež musí oslovit čtyři miliardy těch, kteří nejsou křesťany, a to se jednomu papežovi nepodaří,“ řekl pro pořad 168 hodin.

A co vlastně je Malachiášovo proroctví

Roku 1139 během náročné pouti ze severního Irska do Říma, unaven a vyčerpán upadl irský biskup Malachiáš do podivné agónie, v níž údajně dostal několik tajemných prorockých vizí. Čeho se Malachiášova vidění týkala? Od jeho doby se má údajně na papežském stolci vystřídat celkem 112 papežů. Potom bude „město zničeno a soudce přijde soudit svůj lid…“ Svatý Malachiáš sepsal podle svých vnuknutí tajemný seznam papežů, podle něhož je prý možné odpočítávat, kdy nastane konec světa.

Proroctví má ve své písemné podobě jednoduchou formu. Je to 112 krátkých frází v latině a každá z nich se vztahuje k jednomu papeži. Každý verš jakoby popisuje jednoho z římsko-katolických papežů, počínaje papežem Celestýnem II. (zvoleným do úřadu roku 1143) a konče posledním (někdy se má za to, že až později přidaným) papežem, jmenovaným jako „Petr Římský“ - Petrus Romanus, jehož pontifikát má skončit údajně zničením Říma. „Pak bude město na sedmi pahorcích rozbořeno a hrozný soudce rozsoudí svůj lid. Konec,“ praví se v proroctví.

Podle historiků ale verše nepsal Malachiáš. Podvrh vznikl zřejmě až v 16. století na přání jednoho z kardinálů s cílem ovlivnit volbu papeže v jeho prospěch. Plán ale nevyšel, svatý stolec v roce 1590 obsadil jiný. Jasnozřivost některých veršů přesto zaráží.

  • Fides intrepida, neohrožená víra - verš připadá na Pia  XI., který tvrdě kritizoval komunismus i nacismus.
  • Flos Florum, Květem květů má být Pavel VI. Do erbu si dal tři lilie.
  • De labore solis, z námahy slunce má pocházet Jan Pavel II. Jeho narození provázelo částečné zatmění.
  • Potíž je až s Benediktem XVI- podle věštby - Výhonkem olivy. Příznivci proroctví už ale souvislost našli: Podle vykladačů se to vztahuje k faktu, že benediktini, podle kterých si papež zvolil své jméno, mají ve znaku také olivy.

Po Benediktovi měl podle proroctví přijít poslední papež Petr, ale nakonec se na balkoně Svatopetrské baziliky neobjevil žádný Petr Římský, ale Jorge Bergoglio, který si dal jméno František.

Malachiášova proroctví – historická věda na ně pohlíží skepticky

Svatý Malachiáš sice skutečně žil, ale jeho proroctví bylo zveřejněno v písemné podobě až o takřka půl tisíciletí později, než mělo údajně vzniknout, tvrdí v rozhovoru pro Český rozhlas církevní historik Petr Kubín. „Historická věda se na podobná tvrzení dívá dost skepticky,“ podotýká Kubín s tím, že text je podle něj je stejně validní jako třeba horoskopy v novinách. „Také jde o vágní formulace, které lze vztáhnout k čemukoliv.“ 

Nejen Malachiášovo proroctvíi i fatimská tajemství údajně končí zkázou církve

Zdi Baziliky sv. Pavla za hradbami zdobí portréty papežů, od Svatého Petra až do současnosti. Místní pověra praví, že až budou všechna okénka pro portréty papežů plná, nastane konec světa. Okno pro současného papeže bylo po staletí posledním. Papež Jan Pavel II ale nechal přidělat další.

Malachiašovo proroctví není jediné. Podle vatikánského analytika z deníku La Stampa jsou i jiná zajímavá proroctví. „Stejně jako to fatimské, které popisuje biskupa v bílém, tedy bývalého papeže. Je tu hodně spekulací,“ tvrdí Andrea Tornielli.

Fatimská tajemství měla sdělit trojici portugalských dětí Panna Maria v roce 1917. První se týkalo druhé světové války. Hovořilo se v něm o moři ohně a démonech v lidské podobě. Ve druhém šlo o osud křesťanství v Rusku. Třetí proroctví světu přednesl až papež Jan Pavel II. v roce 2000. Mělo pojednávat o „biskupovi v bílém, který prochází mezi mrtvými těly mučedníků a nakonec pod střelbou padá k zemi zdánlivě mrtev.“ Dnes se v souvislosti s tímto proroctvím mluví o emeritním papežovi Josefu Ratzingerovi. Nicméně kdysi si třetí proroctví vztáhl na sebe Jan Pavel II., a to na události kolem atentátu na něj v květnu 1981.

Trojice dětí, které tvrdily, že se jim Panna Marie ve Fátimě zjevila, už nežije. Sourozenci Francesco a Jacinta Martoovi zemřeli ještě v dětském věku, jejich sestřenice Lucía de Santos v roce 2005. Žila jako řádová sestra a s nikým o proroctvích nechtěla hovořit. Text toho třetího napsala na papír v roce 1944, kdy se domnívala, že umírá. Obálku otevřel v roce 1957 papež Jan XXIII., ale rozhodl se ponechat vše v tajnosti.

Jak ale dříve napsalo Aktuálně.cz, existuje podle italského publicisty ještě čtvrté proroctví z Fatimy. Antonio Socci tvrdí, že Lucía de Santos zanechala více vzkazů, které nejsou světu známé, a že existuje zamlčená část proroctví pojednávající o zkáze katolické církve a úpadku světa.

Vatikánská proroctví (zdroj: ČT24)