Krym slavil celou noc: „Vracíme se k Rusku“

Simferopol - Krymská města byla celou noc na nohou, v ulicích manifestovaly davy v povznesené náladě a oslavovaly vidinu návratu do Ruska. Na náměstích vlály ruské, krymské a sovětské vlajky, auta vyzdobená ruskou trikolorou se zapnutými klaksony projížděla ulicemi a lidé hlasitě skandovali „Vracíme se!“. Centrální náměstí Simferopolu bylo prakticky celou noc zaplněné lidmi. Na velkých obrazovkách organizátoři promítali zdravice ruských družebních měst, které shromáždění vítali masovým jásotem. Ruskou hymnu podle agentury Kryminform zpívaly tisíce lidí se slzami v očích. „Zpěv hymnické ruské písně Den vítězství nabyl vpravdě nového významu,“ napsala krymská tisková agentura.

Bez komentáře - Oslavy výsledků referenda na Krymu (zdroj: ČT24)

„Na Krymu je v souvislosti s referendem ještě dnes vyhlášen den volna,“ popsal zpravodaj ČT Josef Pazderka. Volný den prý místní úřady zdůvodňují tím, aby místní mohli řádně oslavit samostatnost poloostrova.

Ruskojazyčný východ Ukrajiny zůstává neklidný

Napjatá situace zůstává i na východě Ukrajiny, kde žije silná ruskojazyčná menšina. Střety ukrajinských a proruských radikálů si v Doněcku a Charkově vyžádaly od poloviny týdne životy tří lidí a mnoho zraněných. „Noc byla klidná, zatím nejsou hlášeny žádné výraznější incidenty,“ řekla o současné situaci v Charkově zpravodajka ČT Adriana Dergam. „Předem byly hlášeny mnohem horší akce,“ dodala. Ukrajina v oblasti posiluje policejní hlídky, stejně jako hlídky na hranicích, které se snaží omezit příliv proruských aktivistů přímo z Ruska.

Právě v Charkově chtěli proruští aktivisté uspořádat podobné referendum jako na Krymu, v této podobě ale nebylo referendum povoleno a hlasovalo tak se o federativním rozdělení Ukrajiny a autonomii Charkovské oblasti.