KLDR označila Obamu za opičáka, šaška a špinavce

Pchjongjang – Za „klauna a špinavce“ a „opici, která nemá ani rysy lidského stvoření“, označila severokorejská tisková agentura KCNA Baracka Obamu. Spojené státy proti rasistickým urážkám svého prezidenta ostře protestovaly, mluvčí Národní bezpečnostní rady Caitlin Haydenová je označila za „obzvláště nechutné a neuctivé“.

V článku KCNA z minulého týdne se pod titulkem Boží trest pro mladistvého delikventa Obamu píše, že pro Obamu „by bylo nejlepší žít v zoologické zahradě někde v Africe spolu s dalšími opicemi a pojídat drobky, které jim hodí návštěvníci“. Prezident je prý také „míšenec s nejasnou krví“ a zůstala mu „postava opičáka, ačkoliv se lidská rasa po miliony let dále vyvíjela“. Výroky jsou v článku připisovány severokorejskému obyvatelstvu, agentura však zveřejňuje jen cenzurované informace, které odpovídají státní ideologii. Německý deník Der Spiegel v této souvislosti připomíná, že režim diktátora Kim Čong-una propaguje nadřazenost korejské rasy jako součást státní doktríny. Magazín si rovněž klade otázku, jak se k podobným výrokům staví sám severokorejský vůdce, jehož pojí přátelství s bývalou basketbalovou hvězdou Dennisem Rodmanem, který KLDR opakovaně navštívil.

Kim Čong-un s Dennisem Rodmanem
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Urážky na adresu Spojených států a Jižní Koreje jsou v KLDR na denním pořádku. V souvislosti s návštěvou Baracka Obamy v Jižní Koreji koncem dubna označila agentura KCNA tamní prezidentku Pak Kun-hje za „vrtošivou děvku, která je v područí svého pasáka Baracka Obamy“.

Pro cestování po KLDR je k dispozici průvodcovská aplikace

Cestovatelé po izolované Severní Koreji mohou nyní využít první průvodcovskou aplikaci. Program vytvořila britská společnost Uniquely.Travel bez podpory severokorejské strany. Jde o první počin svého druhu, který zahrnuje tisíce původních fotografií a přehled základních frází korejštiny. Deník The Guardian nicméně připomíná, že individuální turistika není v této zemi povolena a zájemci musí cestovat organizovaně a s vládou schváleným severokorejským průvodcem. KLDR každoročně navštíví okolo 6 000 západních turistů.

Aplikace představuje 350 lokalit přístupných pro turisty. Uživatelé mají k dispozici přehled historie země a mohou si sestavit požadovanou trasu cesty, zamluvit konkrétní výlety nebo zjistit informace o restauracích. Program je dostupný pro operační systémy iOS a Android a autorem většiny materiálů je Simon Cockerell, který Severní Koreu navštívil více než stokrát. Cockerell ujišťuje, že takřka všechny zmíněné destinace mohou turisté opravdu navštívit. Přiznává ale, že konkrétní objekty se náhle mohou ocitnout „ve výstavbě“.