Schumacher se probral z kómatu. Čeká ho dlouhá rehabilitace

Grenoble – Legendární šampion formule 1 Michael Schumacher se probral z kómatu. Z univerzitní nemocnice v Grenoblu, kde strávil 169 dní, byl převezen do nemocnice ve švýcarském Lausanne k následné rehabilitaci. Pětačtyřicetiletý německý jezdec se těžce zranil koncem prosince při lyžování ve francouzských Alpách.

„Michael opustil univerzitní kliniku v Grenoblu, aby mohl pokračovat v dlouhé rehabilitační fázi. Už není v kómatu,“ uvedla Schumacherova manažerka Sabine Kehmová. Další podrobnosti o jeho aktuálním zdravotním stavu neprozradila. „Do budoucna žádáme o pochopení, že jeho další rehabilitace bude probíhat stranou veřejnosti,“ dodala manažerka.

„Jeho rodina chce poděkovat všem lékařům, ošetřovatelům, sestrám a terapeutům v Grenoblu, stejně jako lidem, kteří mu pomohli bezprostředně po zranění,“ stojí v oficiálním prohlášení, které zveřejnila Kehmová. „Rodinný dík patří také lidem, kteří Michaelovi zasílali svá dobrá přání. Jistě mu pomohla.“

Jakékoliv zlepšení stavu je běh na dlouhou trať

„Bohužel tuto zprávu vnímám jako zprávu neblahou. V podstatě je to přiznání toho, že naši kolegové v Grenoblu už nemohou pro jeho stav nic dalšího učinit,“ uvedl ve vysílání ČT24 přednosta kliniky anesteziologie a resuscitace Fakultní nemocnice Motol Karel Cvachovec. 

Karel Cvachovec: „Vnímání dotyčného, jeho kontakt s okolím a schopnost aktivně se zapojovat do okolního světa je silně omezená. A obávám se, že to je přesně ta situace, ve které se nachází Michael Schumacher.“

Podle německého deníku Bild dokáže nyní Schumacher komunikovat s okolím; reaguje na hlasy a doteky. Byl převezen na univerzitní kliniku v Lausanne a mluvčí zařízení už přijetí prominentního pacienta potvrdil. „Jeho rodina je tu s ním ve zvlášť vyhrazených prostorách kvůli ochraně jejich soukromí, kde mu budeme moci zajistit tu nejlepší možnou péči,“ řekl.

Podle Cvachovce je ovšem jakýkoliv progres v Schumacherově stavu velice nejistý: „Možnou nadějí je, že s perspektivou let se bude schopen o sebe sám postarat. Ale nepochybně bude přežívat s těžkým neurologickým postižením.“

Sedminásobný mistr světa formule 1 se zranil 29. prosince 2013 při pádu na lyžích v Méribelu. Po nárazu do kamene utrpěl těžký úraz hlavy. V nemocnici v Grenoblu podstoupil dvě operace mozku a od počátku byl udržován v umělém spánku.

Od konce ledna ho začali lékaři z kómatu probouzet, až počátkem dubna ale Kehmová potvrdila, že je tato fáze úspěšná a Schumacher „vykazuje známky probouzení a vědomí“. Další oficiální informace o jeho zdravotním stavu až dosud rodina nezveřejnila. 

Místo pádu Michaela Schumachera ve středisku Méribel
Zdroj: ČT24/Bild.de / ČT24

Titul pro Michaela?

Schumacherovo zranění mělo ohromný ohlas nejen mezi jeho fanoušky, ale i mezi jeho kolegy sportovci, nejen ze světa formule 1. V sobotu vydal německý fotbalový útočník a Schumacherův dobrý přítel Lukas Podolski emotivní prohlášení: Vybojujeme pro Michaela titul! „Je do fotbalu stejný blázen jako my. Bohužel se mu nedaří zrovna nejlíp. Fotbalový svaz, celý tým i já přejeme jeho rodině do budoucna sílu. Doufáme, že se brzo zase postaví na nohy a bude moct sledovat zápasy. Kdybychom vyhráli titul, určitě by mu to udělalo radost.“ Podolski vyjadřoval Schumacherovi podporu po celou dobu jeho léčení. Hrál například v „Schumi-botách“ – kopačkách, na které nechal natisknout pozdrav pro Schumachera.