Česká armáda evakuovala naši diplomatickou misi v Libyi

Tripolis/Praha - Deset pracovníků českého velvyslanectví v Libyi bylo dnes evakuováno z metropole Tripolisu. Vzhledem ke zhoršující se bezpečnostní situaci v zemi Ministerstvo zahraničních věcí ČR svou tamní ambasádu dočasně zcela uzavřelo. Český občanům doporučuje, aby do země necestovali. Libyjští milicionáři dnes znovu obnovili boje o letiště u Tripolisu.

Podle sdělení Generálního štábu české armády se k deseti Čechům připojilo také jedenáct pracovníků švýcarského zastupitelského úřadu. V podvečer pak všech 21 evakuovaných dorazilo na palubě letounu CASA C-295 M na pražské letiště ve Kbelích. Ministerstvo zahraničí vydalo doporučení, aby občané ČR za současné situace do Libye vůbec necestovali.

Za minulé dva týdny přišlo v zemi podle agentury Reuters o život na 200 lidí. Mnoho států se proto rozhodlo evakuovat své občany a stáhnout diplomatický personál. Kvůli eskalujícím bojům mezi milicemi a libyjskou armádou v minulých dnech evakuovaly své diplomatické mise také Spojené státy nebo Turecko.

Libye zažívá nejtěžší období od svržení Kaddáfího

V Tripolisu dochází v posledních týdnech k bojům mezi znepřátelenými milicemi, které mimo jiné vyřadily z provozu mezinárodní letiště. Libye zažívá nejtěžší období od svržení režimu Muammara Kaddáfího v roce 2011. Právě ozbrojenci, kteří se na Kaddáfího svržení podíleli, se teď odmítají podřídit centrální vládě a snaží se obsadit a udržet jednotlivé regiony.

U letiště poblíž libyjské metropole Tripolisu se dnes po dvoudenním zklidnění znovu rozhořely boje. Znepřátelené milice na sebe útočily těžkými zbraněmi a palba byla slyšet i v hlavním městě. Dějištěm násilností mezi skupinami milicionářů je kromě oblasti Tripolisu také východolibyjské město Benghází. O letiště bojují od poloviny července.

Zprávy ve 23: Česká ambasáda v Libyi evakuována (zdroj: ČT24)