Rekonstrukce rozbombardované Gazy potrvá celé roky

Gaza – Celá léta bude trvat rekonstrukce Gazy, která je silně poničená už dvěma předchozími konflikty. Podle palestinských zdrojů bombardování zničilo nebo silně poškodilo na 50 000 domů, stejně jako 250 továren. Symbolem válečné zhouby se stala ve městě Gaza čtvrť Šažaíja, kde snad žádný dům nezůstal bez válečných jizev. Z malých továren, obchodů a skladišť zůstaly jen trosky.

Celkové škody se vyšplhají pravděpodobně na šest miliard dolarů. Až zbraně utichnou, větší část těchto peněz se nejspíš najde. Izrael i Egypt ale tentokrát chtějí mít jistotu, že se z dovezeného cementu postaví domy - nikoliv další tunely Hamasu - a že peníze dostane bezmála půl milionu uprchlíků, nikoliv Hamas na doplnění raketových skladů.

Rekonstrukce Gazy bude trvat léta (zdroj: ČT24)

„Hamas začal tento konflikt s Izraelem s cílem vynutit si nové podmínky příměří - takové, které mu umožní materiální zisky pro udržení prestiže a kontroly Gazy,“ konstatuje analytička Benedetta Bertiová. A zatímco jednotliví hráči vyhlašují své nároky, jeden a tři čtvrtě milionu obyvatel Pásma čelí zdaleka nejen bombám. Elektřina tu jde nejdéle čtyři hodiny denně, zásobování vázne a vážné problémy má kanalizace. Po izraelském bombardování spadly do kanálů trosky, které je úplně ucpaly.

Následky bojů v Gaze
Zdroj: ČTK/AP/Eyad Baba

Ani Izrael se nevyhnul ohromným hospodářským ztrátám. Jen válečné náklady na protiraketový deštník a povolání záložníků překročily dvě miliardy dolarů, ztráty ze spálených polí, zasažených továren a úbytku turistů další miliardu. A podobné miliardové účty napočítaly obě strany v minulých pěti letech i po předchozích dvou válkách.

Následky bojů v Gaze
Zdroj: Adel Hana/ČTK/ZUMA
Následky bojů v Gaze
Zdroj: ČTK/ZUMA/Khalil Hamra
Gaza těžce poškozená boji
Zdroj: ČTK/ZUMA/Ashraf Amra
Následky bojů v Gaze
Zdroj: ČTK/ZUMA/Ashraf Amra
Gaza těžce poškozená boji
Zdroj: Majdi Fathi/ČTK/ZUMA
Vydáno pod