Odložená něha. V kurdských řadách bojují i ženy

Damašek – Radikální sunnité z hnutí Islámský stát se už měsíc snaží o dobytí kurdského města Kobani na turecko-syrském pomezí. Střety na severu Sýrie vzaly život více než 500 lidí, islamisté sice už drží část města, Kurdové ale nepolevují ve svém odporu. A do přední linie nasazují i ženské bojovnice.

Horizont: Bojující ženy v řadách Kurdů (zdroj: ČT24)

Příkladem kurdské bojovnice může být sedmnáctiletá Piroz, která podle svých slov chtěla být bojovnicí už jako dítě: „Chtěla jsem bojovat za kurdský národ. Když jsem zabila jednoho islamistu, cítila jsem hrdost a radost. Všem jsem to vyprávěla.“

V kurdských řadách bojuje podle odhadů 7 až 10 tisíc žen. Jejich historie v uniformách je letitá, například mezi pešmergy, ozbrojenými kurdskými milicionáři, působí už přes tři desetiletí. „Není tu rozdíl mezi muži a ženami. Některé ženy jsou lepší bojovnice než já,“ uvádí o řadách kurdských bojovníků velitel Omran Hussain. Původním záměrem bylo bojovat za nezávislost Kurdistánu, momentálně ale musí pešmergové odrážet útoky Islámského státu, který chce vytvořit souvislý pás území na severu Sýrie – a ztrestat Kurdy za efektivní ofenzivu na severu Iráku.

Kurdským jednotkám pomáhají město, ležící na hranici s Tureckem, bránit Američané a jejich spojenci cílenými leteckými údery. Podle sobotních zpráv se nyní v Kobani ozbrojenci z hnutí Islámský stát snaží obklíčit kurdské bojovníky. Kurdové útoky vedené z několika stran zdatně odrážejí, mají ale jen lehké zbraně.

Případ Arin Mirkanové – téma pro světový tisk

Podle další bojovnice, devatenáctileté Akiny, mají teroristé s islámem společný jen název. „To není pravý islám. Já jsem taky muslimka. A v Koránu nic o zabíjení dětí a žen není,“ říká s odkazem na vraždy, znásilňování a prodej zajatých žen, kterého se radikální sunnité dopouštějí. Akina se ale podle svých slov do rukou islamistů nikdy nedostane. „Nebojím se. Odpálila bych se dřív, než by mě zajali,“ tvrdí. Následovala by tak příklad ženy, jejíž osud minulý týden převzala všechna světová média.

Dvacetiletá kurdská bojovnice Arin Mirkanová, která se podílela na obraně Kobani, provedla minulý týden sebevražedný atentát. Když jí došly náboje, vrhla se s granátem k teroristům z Islámského státu a zabila jich údajně na dvě desítky. Sama zahynula a zůstaly po ní dvě malé děti.

„Vůle a odhodlání naší družky Arin jen posílilo naše bojovníky. Bude-li k tomu muset dojít, budou všichni následovat Arinin příklad,“ reagovaly kurdské Jednotky lidové obrany (YPG) - marxistická guerilla, která se podílí na ochraně obléhaného města. Arin Mirkanová nebyla věřící a nesnila o lepším světě v ráji, napsal o ní německý týdeník Der Spiegel. Jejím cílem bylo ochránit své rodné město, aby nepadlo do rukou postupujících džihádistů.

Oblast obývaná kurdskou populací
Zdroj: ČT24

Bojovnice Piroz: „Kurdky se stávají bojovnicemi, protože chtějí svobodu.“

Syrská organizace pro lidská práva (SOHR), která ze svého britského ústředí monitoruje konflikt v Sýrii, napočítala mezi oběťmi bojů o Kobani 298 příslušníků Islámského státu, jehož bojovníci na toto kurdské město minulý měsíc zaútočili. Většina ostatních ztrát z celkového počtu 553 mrtvých je z řad kurdských bojovníků, registrováno je i 20 úmrtí civilistů. Podle SOHR bude ovšem celkový počet obětí obléhání Kobani podstatně vyšší, možná více než 1100 mrtvých.

Islamisté se přiznali k zotročení a prodeji jezídských žen a dětí

Islamisté poprvé oficiálně přiznali, že během dobývání Iráku unesli, zotročili a prodali ženy a děti z kurdské náboženské menšiny jezídů. Hnutí Islámský stát to uvedlo v novém vydání svého anglicky psaného časopisu. Konkrétně v jednom z článků radikálové uvádějí, že „zotročené jezídské rodiny jsou nyní prodávány vojáky z Islámského státu“. Bojovníci prý oddělili ženy a děti od sebe poté, co je zajali v srpnu při dobytí města Sindžár.