V Olomouckém kraji volí 55 zastupitelů, o hlasy usiluje 15 stran

Olomoucký kraj má 55 zastupitelů, o hlasy voličů se letos na patnácti kandidátních listinách uchází 665 kandidátů. V kraji jsou zároveň dva obvody, kde se letos volí senátor: Olomouc a Přerov.

Krajské volby v roce 2016 vyhrálo ANO se ziskem 23,77 procenta hlasů a 16 mandátů před ČSSD s 13,88 procenta hlasů a devíti mandáty. Do zastupitelstva se dále dostaly KSČM (7 křesel), Koalice pro Olomoucký kraj společně se starosty (7 křesel), Starostové Pro Olomoucký kraj (6 křesel), ODS (5 křesel), Koalice SPD a Strana Práv Občanů (5 křesel).

Koalici v radě kraje tvoří ANO, ČSSD a ODS (dohromady třicet zastupitelů). Hejtmanem Olomouckého kraje se v tomto volebním období stal Oto Košta, toho však na konci února 2017 po třech měsících ve funkci krajské zastupitelstvo odvolalo. Ve funkci ho vystřídal Ladislav Okleštěk (oba za ANO).

Senátní volby ve dvou obvodech

Senátory budou letos voliči vybírat ve dvou obvodech, a to v obvodu 66 Olomouc a 63 Přerov.

V Olomouci je v současnosti senátorkou Alena Šromová (KDU-ČSL), která mandát již neobhajuje. O její místo usiluje osm kandidátů.

V Přerově je v současnosti senátorkou Jitka Seitlová (nestr. za Zelené, KDU-ČSL), která mandát obhajuje, má deset protikandidátů.