V Libereckém kraji volí 45 zastupitelů, o hlasy usiluje 16 stran

Liberecký kraj má 45 zastupitelů, o hlasy voličů se letos na šestnácti kandidátních listinách uchází 669 kandidátů. V kraji je jen jeden obvod, kde se letos volí senátor. Jde o Českou Lípu.

Krajské volby v roce 2016 vyhráli Starostové pro Liberecký kraj se ziskem 32,35 procenta hlasů a 18 mandátů před ANO s 17,08 procenta a devíti mandáty. Do zastupitelstva se dále dostaly KSČM (4 křesla), ČSSD (4 křesla), ODS (4 křesla), Změna pro Liberecký kraj (4 křesla) a Koalice SPD a Strana Práv Občanů (2 křesla).

Dohodu o vytvoření koalice podepsaly čtyři politické subjekty, Starostové pro Liberecký kraj (zastoupení volebním lídrem Martinem Půtou), ANO (zastoupené volební lídryní Jitkou Volfovou), ČSSD (zastoupená volebním lídrem Pavlem Svobodou) a ODS (zastoupená volebním lídrem Danem Ramzerem).

Hejtmanem se stal Martin Půta. Toho v listopadu 2014 policie obvinila na základě podezření z přijetí úplatku v souvislosti s připravovanou rekonstrukcí kostela svaté Máří Magdalény v Liberci. V prosinci 2017 pak státní zástupce podal obžalobu. V květnu 2020 byl Půta krajským soudem obžaloby spolu s ostatními účastníky případu nepravomocně zproštěn.

Senátní volby jen v jednom obvodu

Senátory budou letos voliči vybírat jen v jednom obvodu v Libereckém kraji. Jde o obvod 36 Česká Lípa. 

V České Lípě je v současnosti senátorem Jiří Vosecký (SLK+TOP 09), který křeslo obhajuje a zároveň má devět protikandidátů.