Ruští vojáci se zakopávají. Podle Kyjeva přešla válka do třetí fáze

Události: Boje na Ukrajině, den 89. (zdroj: ČT24)

Válka, kterou rozpoutalo Rusko proti svému západnímu sousedovi, podle ukrajinských a západních vojáků přešla do „dlouhodobé“ fáze. Poradce ukrajinského prezidenta Oleksij Arestovyč napsal, že „skoro po celé linii fronty se ruští vojáci začali zakopávat a připravovat k obraně“. Část východu Ukrajiny je bez plynu poté, co ruské ostřelování poškodilo plynovod, informuje agentura Unian. Ruské síly už podle ukrajinských představitelů téměř obklíčily Severodoněck a město záměrně ničí. Letecký úder na obec Desna z minulého týdne si podle Kyjeva vyžádal 87 životů.

On-line přenos

Rusko-ukrajinská válka (květen 2022)

  • 6:47

    Ukrajinské město Apostolove, které leží sedmatřicet kilometrů od města Kryvyj Rih, zasáhly ruské rakety. Starosta města Andrej Osa oznámil, že o život přišli čtyři lidé a jeden byl zraněn, píše ukrajinský server The Kyiv Independent.

  • 5:54

    Ukrajinský voják v zákopech na donbaské frontě.

    Ukrajinský voják v zákopech na donbaské frontě, Autor: Gleb Garanich, Zdroj: Reuters
    Zdroj: ČT24
  • 5:49

    Výkonný ředitel Agentury Evropské unie pro bezpečnost letectví Patrik Ky prohlásil, že se velmi obává o bezpečí na Západě vyrobených letounů, pokud budou v Rusku létat bez přístupu k náhradním dílům a řádné údržbě. Rusko nemá kvůli sankcím za invazi na Ukrajinu k servisu a náhradním dílům přístup.

V první fázi války se okupační síly neúspěšně pokusily dobýt Kyjev, v druhé fázi se pak měly soustředit na úplné ovládnutí Donbasu a jihu Ukrajiny. 

V Kyjevě tvrdí, že ruský útok uvízl v ukrajinské obraně. Nicméně ve zprávách se každým dnem objevují informace o bojích a postupu ruských vojsk. Postup není rychlý, ale bylo by předčasné hovořit o zákopové válce.

Izraelský vojenský expert David Gendelman míní, že po ústupu ruských sil ze severu Ukrajiny – z Kyjevské, Černihivské a Sumské oblasti – se veškeré úsilí ruského uskupení vojsk soustřeďuje na východě a na jihu země. „Pouze u Izjumu, Severodoněcka a Lysyčanska, Avdijivky a ve směru na Záporoží se (Rusové) ještě pokoušejí útočit,“ popsal situaci na frontě Arestovyč.

Situace v Severodoněcku

Podle dřívějšího prohlášení ukrajinských úřadů je město Severodoněck pod neustávající palbou ruských jednotek. Podle generálního štábu ruské síly podnikly útočné operace u obce Toškivka, která se nachází jižně od Severodoněcku. Guvernér Luhanské oblasti Serhij Hajdaj varoval, že Severodoněck se ruským jednotkám podařilo už téměř odříznout. Invazní síly podle něj město s asi sto tisíci obyvateli záměrně ničí. Ukrajinští vojáci na místě v neděli reportérovi BBC řekli, že Severodoněck je v podstatě obklíčený.

Na jižní frontě je útok veden ve směru na Záporoží a také na Mykolajiv a Kryvyj Rih. Jižně od Izjumu se Rusko pokusilo o útočnou operaci v okolí obce Dovhenke, kterou však ukrajinské síly odrazily, napsala v pondělním ranním hlášení ukrajinská armáda. Intenzita útoků na východní frontě se ale v posledních 24 hodinách snížila, píše s odkazem na hlášení BBC.

Podle Gendelmana „je ruský postup na některých místech nevelký a pomalý a na některých místech ani nepostoupili,“ uvedl pro ruskou redakci BBC. Nedávnou ukrajinskou ofenzívu u Charkova expert objasnil taktickým tahem ruské armády, která zjevně místy stahuje své jednotky – ruské uskupení u Charkova však nebylo početné. Ústup lze podle Gendelmana vysvětlit přáním zkrátit frontu, ale Rusové by neměli ustupovat příliš, aby neohrozili pravé křídlo svého izjumského uskupení.

Podle Hajdaje stahují okupační síly své jednotky na Donbas nejen z Charkovské oblasti, ale i z Mariupolu. Dle guvernéra míří na východ Ukrajiny také nově mobilizovaní vojáci ze Sibiře a proruské separatistické milice.

Ruské síly se v pondělí snažily ovládnout také město Lyman ležící asi šedesát kilometrů západně od Severodoněcku a také nedaleko Slovjansku, píše ruskojazyčná redakce BBC s odkazem na zprávy z médií a sociálních sítí.

Štáb ukrajinské armády ve večerním hlášení bez dalších podrobností napsal, že nepřítel pomocí dělostřelectva útočil na ukrajinské jednotky i civilní objekty ve městě, které mělo před válkou přibližně dvacet tisíc obyvatel. Podle představitele Ruskem okupované části Doněcké oblasti Daniila Bezsonova útočníci do Lymanu pronikli a nyní svádějí boje v jeho severní části.

Na východě Ukrajiny nejde plyn

Do měst a obcí v Doněcké a Luhanské oblasti na východě Ukrajiny přestal v pondělí proudit plyn poté, co ruské ostřelování poškodilo hlavní plynovod, informuje agentura Unian. Obnovit přepravu plynu kvůli pokračujícím bojům v současnosti nelze, uvedla agentura s odvoláním na prohlášení distributora.

„Dnes, 23. května 2022, byl následkem ostřelování poškozen hlavní plynovod, kterým se přepravoval plyn do obcí v Doněcké a Luhanské oblasti,“ citovala agentura z prohlášení rozvodné společnosti Operator HTS Ukrajiny. Dodávky byly přerušeny od 14:00 místního času (13:00 SELČ).

Poškozený úsek plynovodu se sice podařilo lokalizovat, jeho oprava ale není kvůli bojům možná. Plyn do oblasti není možné přepravit ani jiným způsobem kvůli působení ruských vojsk. Distributorská společnost uvedla, že spotřebitelé se mají řídit doporučeními regionálních rozvodných společností.

Zelenskyj: V Desně zemřelo 87 lidí

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondělí uvedl, že ruský letecký úder na ukrajinskou obec Desna v Černihivské oblasti z minulého týdne si vyžádal 87 mrtvých. Zelenskyj to zmínil v projevu k účastníkům Světového ekonomického fóra v Davosu (WEF). Bilance dříve zveřejněná ukrajinskými úřady dosud činila jedenáct mrtvých.

„Dnes (v pondělí) jsme dokončili práce v Desně. Statistika je bohužel taková, že jsme pod troskami našli 87 obětí,“ citoval Zelenského deník Ukrajinska pravda. „87 těl, obětí, zabitých. Ukrajinská budoucnost bude už bez těchto lidí,“ dodal.

Letecký úder, který byl podle některých ukrajinských médií raketovým ostřelováním, se odehrál v úterý 17. května. Záchranné složky původně hlásily jedenáct mrtvých a čtrnáct zraněných. Informace o množství obětí nebylo možné ověřit z nezávislých zdrojů.

Rusové se připravovali na krátkou válku, míní expert

Pro mnohé v Rusku byl neúspěch prvních dvou fází války překvapením. Mnoho let se v Rusku vytvářel obraz armády schopné vést velké pozemní útočné operace. Teď to mnozí pokládají za propagandu a klam.

Problém tkví i v tom, že se ruské síly připravovaly na jinou válku, než v jaké se ocitly, předpokládá Gendelman. „Ruská armáda si po čečenských válkách dala za úkol připravit se na krátké války. Takové, jakou svedla s Gruzií v roce 2008. Za pět dní byl konec. Tady (na Ukrajině) se to nepovedlo a válka se protahuje. Vidíme, že celý výcvik, organizační struktura a všech 168 praporních taktických skupin bylo připraveno na krátkou kampaň,“ vysvětlil.

„Během dlouhodobé kampaně se ukázaly všechny tradiční problémy – jak s logistikou, tak se spojením, průzkumem a součinností. Sázka byla na krátké tažení, při kterém by problémy – hlavně s logistikou – nestihly vzniknout.“

Rusko podle pondělní zprávy britských tajných služeb za první tři měsíce bojů pravděpodobně utrpělo podobný počet obětí jako Sovětský svaz během devítileté války v Afghánistánu. Moskva o svých ztrátách oficiálně informovala jen dvakrát, na začátku a na konci března, kdy přiznala 498, respektive 1351 zabitých vojáků.

V důsledku konfliktu z let 1979 až 1989 zahynulo podle oficiálních záznamů na 15 tisíc sovětských vojáků. Server CNN připomněl, že na stejný počet ruské ztráty na Ukrajině odhadli dva nejmenovaní vysoce postavení činitelé NATO už v březnu, měsíc po začátku invaze.

K vysokému počtu obětí, který v ofenzivě na Donbasu nadále roste, podle britského ministerstva obrany dochází kvůli kombinaci špatné taktiky na nízké úrovni, omezeného leteckého krytí, nedostatečné flexibility a přístupu velení, které je připraveno posilovat neúspěch a opakovat chyby.

Ruská veřejnost se v minulosti ukázala jako citlivá na ztráty utrpěné během vybraných válek. S tím, jak budou ztráty utrpěné na Ukrajině nadále narůstat, budou stále zřetelnější a může vzrůst nespokojenost veřejnosti s válkou a ochota ji vyjádřit, upozornil Londýn.

Vítěz konfliktu bude potřebovat drtivou převahu

Významným faktorem ovlivňujícím průběh bojů se podle Gendelmana stala také velikost ukrajinských sil. Rusové podle něj narazili na tak velkého nepřítele, že prostě fyzicky uvízli na místě. „Velikost má význam,“ míní izraelský expert. Odhad početnosti sil na frontě silně komplikuje skutečnost, že ji obě strany tají. Před invazí byl celkový počet ruských sil odhadován na 150 až 200 tisíc mužů. Ukrajina má v současnosti ve zbrani 261 tisíc lidí, dalších 100 tisíc v územní obraně.

Skrytá mobilizace v Rusku již začala, ale dosud se nestala zjevnou. V separatistické Doněcké a Luhanské lidové republice, jejichž jednotky bojují na ruské straně, pokračuje masová mobilizace i opravdový hon na muže, které vrhají do boje skoro bez výcviku, a dokonce i bez zbraní. Rusko využívá také soukromé vojenské společnosti.

Americký expert Rob Lee upozorňuje, že úspěšná ofenziva vyžaduje nejen početní převahu, ale i drtivou převahu v konkrétním místě, což ukrajinské velení Rusům nedovolilo. Rusko sice místy mohlo dosáhnout převahy, ale ta výrazně nepřesahovala poměr jedna ku jedné, namísto doporučovaného poměru tři ku jedné. 

Zákony války však platí pro všechny. Pokud se Ukrajina pustí do útoků proti bránícím se ruským vojskům, bude potřebovat sama vytvářet drtivou převahu. Země proto mobilizuje a zvětšuje své síly. Ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov psal o potřebě zajistit milion lidí ve zbrani.