Po výbuších v okupovaném Chersonu vypadlo vysílání ruské televize

Z centra okupovaného ukrajinského Chersonu byly ve středu večer a v noci hlášeny exploze. Ukrajinska pravda píše, že po nich přestala vysílat ruská televize. Ruská státní agentura RIA Novosti tvrdí, že město ostřelovala Ukrajina Točka-U. Zatím nejsou žádné informace o obětech či zraněných. Ve městě platí noční zákaz vycházení. Pokračovaly také ruské útoky na Mykolajiv, Mariupol nebo Charkov, odkud je hlášena jedna oběť.

On-line přenos

Válka na Ukrajině (duben 2022)

  • 0:11

    Švédsko tvrdí, že ruské vojenské letadlo narušilo švédský vzdušný prostor. K incidentu podle švédské strany došlo v pátek pozdě večer v Baltském moři poblíž dánského ostrova Bornholm. Švédské ozbrojené síly v dnešním prohlášení uvedly, že ruský vrtulový letoun AN-30 letěl směrem ke švédskému vzdušnému prostoru a krátce do něj vstoupil. Informovala o tom agentura AP. Švédské vzdušné síly nasadily stíhací letouny, které ruské letadlo vyfotografovaly. Narušení vzdušného prostoru bylo "nepřijatelné" a "neprofesionální", konstatoval švédský ministr obrany Peter Hultqvis.

  • 21:58

    Šéf odboru pro nešíření jaderných zbraní ruského ministerstva zahraničí prohlásil, že jaderná válka by se nikdy neměla rozpoutat a že Rusko jasně dodržuje dohody mezi jadernými mocnostmi, aby jí zabránilo. Vladimir Jermakov řekl ruské tiskové agentuře Tass, že západní "jaderná trojka" USA, Velká Británie a Francie "sklouzává do jiných pozic", stejně jako NATO, které se podle něj "staví do pozice jaderné aliance". 

  • 21:10

    Ukrajinští bojovníci obklíčení ruskými silami v ocelárně Azovstal v Mariupolu potvrdili, že skupina civilistů mohla opustit areál, píše britská BBC. Zástupce velitele ukrajinského praporu Azov Svjatoslav Palamar uvedl, že skupina 20 osob – včetně žen a dětí – byla přemístěna na "vhodné místo". Již dříve ruská státní média uvedla, že bylo evakuováno 25 osob. Není jasné, kam byly odvezeny. Moskva je pod silným mezinárodním tlakem, aby umožnila odchod civilistů. Předpokládá se, že ještě stovky lidí se ukrývají v továrně – posledním místě, které ukrajinští vojáci v Mariupolu kontrolují. Moskva požaduje, aby se vzdali.

Podle ruské služby BBC se na sociálních sítích objevila videa zachycující exploze u televizní věže ve městě. Některé zdroje tvrdí, že v určitých částech města zmizelo po výbuchu vysílání ruských televizních kanálů, píše BBC na svém webu. Stanice zároveň poznamenala, že tyto informace nebyly oficiálně potvrzeny.

Po sérii výbuchů začalo ve městě hořet, uvádí ukrajinský server Ukrajinska pravda s odvoláním na obyvatele Chersonu.

Ve městě dříve během středy vyšli lidé na protest proti okupačním silám do ulic. Ruští vojáci proti nim zasáhli. Podle agentury Unian bylo na místě několik zraněných. Město je v rukou ruských jednotek od března.

Rusko podle Kyjeva chystá v Chersonu uspořádat referendum o vzniku nové odštěpenecké republiky po vzoru dvou proruských separatistických útvarů na východě země – Doněcké lidové republiky a Luhanské lidové republiky. Na začátku tohoto týdne ruští vojáci podle ukrajinské správy obsadili budovu radnice. V úterý pak uskutečnili shromáždění, které „zvolilo“ okupantům loajální šéfy oblasti i městské rady z řad místních politiků.

Rusko zesiluje ofenzivu na východě

Na východě a severovýchodě Ukrajiny zesiluje ruská armáda svou ofenzivu, oznámil ukrajinský generální štáb. Své síly soustředí zejména ve směru z Izjumu na jih a pokračuje v ostřelování Charkova.

Ruská armáda podle Ukrajinců převelela vzdušné síly a na pět set jednotek techniky k Izjumu. Dřívější analýza amerického Institutu pro studium války (ISW) uvedla, že právě u tohoto města jižně od Charkova těží ruský postup ze stavu ukrajinských obranných pozic, které nejsou tak dobře připravené, jako na donbaské frontě.

Ve směru na Doněck ruské jednotky pokračují v ostřelování podél linie dotyku ve snaze obklíčit ukrajinské síly. Intenzivní palba pokračuje i na vesnice Marjinka a Očeretyn. Za středu ukrajinské síly údajně odrazily šest útoků v Luhanské a Doněcké oblasti, zničily pět tanků a 23 dalších vojenských vozidel či jeden dělostřelecký systém. 

Hrozbou pro Ukrajinu je i zhruba dvacet plavidel ruského námořnictva včetně ponorek v Černém moři, o nichž informovalo britské ministerstvo obrany. „I přes ostudnou ztrátu výsadkové lodi Saratov a křižníku Moskva si ruská černomořská flotila udržela schopnost zasáhnout ukrajinské a pobřežní cíle,“ napsala britská vojenská rozvědka.

Útoky na ruské vojenské objekty budou mít dohru, varovala Zacharovová

Na Brity odkazovala mluvčí ruské diplomacie Marija Zacharovová ve své kritice jejich slov o legitimitě užití zbraní proti vojenským cílům v Rusku. To podle ní na další provokování Ukrajiny k úderům na svém území tvrdě odpoví. 

Na jihu a západě Ruska v poslední době vzplálo několik skladů paliv a munice. Ruské úřady obviňují z útoků právě ukrajinské síly, Kyjev se obvykle nevyjadřuje. „Taková zločinná činnost ukrajinských ozbrojených sil proti ruskému území nemůže zůstat bez odpovědi,“ prohlásila mluvčí podle ruské agentury TASS. 

Požár skladu paliva v ruském Bělgorodě
Zdroj: ABACA/AA/ABACA

„Rusko zaútočilo a zabíjí civilisty. Ukrajina se bude bránit všemi způsoby, včetně úderů na sklady a základny zabijáků. Svět uznává toto právo,“ napsal na Twitteru poradce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Mychajlo Podoljak. 

Zacharovová také obvinila Organizaci pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE), že předávala údaje o ruských silách zpravodajským službám Západu a Ukrajiny. Úřad vysoké komisařky OSN pro lidská práva se pak podle tvrzení mluvčí uchyluje k používání „výmyslů, lživých a falešných zpráv, zinscenovaných představení“ v prohlášeních o Ukrajině. 

Trussová: Rusové musejí opustit celou Ukrajinu, včetně Krymu

Britská ministryně zahraničí Liz Trussová prohlásila, že ruská vojska musí být vytlačena z celé Ukrajiny. Británie stejně jako Česko i většina zemí světa považuje za ukrajinský i celý Donbas a Krym, které Rusko okupuje už od roku 2014. Podle stanice BBC jde o zatím nejjasnější prohlášení týkající se britských válečných cílů na Ukrajině. Se stanoviskem své vládní kolegyně podle stanice Sky News souhlasí také ministr obrany Ben Wallace. Ten přirovnal ruské snahy o ovládnutí dobytých území na Ukrajině k „rakovinnému bujení“.

Spojenci by měli podle Trussové posílat Ukrajině další vojenskou pomoc jako těžké zbraně, tanky i letadla. Putina označila za „zoufalého darebáka“ a vyzvala k zastavení dovozu ropy a plynu jednou provždy.