Kontrola Ukrajiny nad většinou vzdušného prostoru omezuje ruskou ofenzivu, uvádí britská rozvědka

Události: Boje na Ukrajině, den 62. (zdroj: ČT24)

Podle britské vojenské rozvědky Ukrajina ovládá většinu vzdušného prostoru nad svým územím, což omezuje ofenzivu ruských jednotek. Invazní síly také dle tajných služeb nedokázaly potlačit ukrajinskou protivzdušnou obranu. Rusům se přesto podařilo ze vzduchu už podruhé zasáhnout a poškodit most u Oděsy, který je jediným silničním a železničním spojením po ukrajinském území s oblastí Budžak, v níž žije přes půl milionu lidí. Podle amerických expertů sice Rusko v ofenzivě postupuje nyní pomaleji, ale metodičtěji. Objevily se také nové důkazy, že ve městě Buča vraždili ruští vojáci civilisty.

On-line přenos

Válka na Ukrajině (duben 2022)

  • 0:11

    Švédsko tvrdí, že ruské vojenské letadlo narušilo švédský vzdušný prostor. K incidentu podle švédské strany došlo v pátek pozdě večer v Baltském moři poblíž dánského ostrova Bornholm. Švédské ozbrojené síly v dnešním prohlášení uvedly, že ruský vrtulový letoun AN-30 letěl směrem ke švédskému vzdušnému prostoru a krátce do něj vstoupil. Informovala o tom agentura AP. Švédské vzdušné síly nasadily stíhací letouny, které ruské letadlo vyfotografovaly. Narušení vzdušného prostoru bylo "nepřijatelné" a "neprofesionální", konstatoval švédský ministr obrany Peter Hultqvis.

  • 21:58

    Šéf odboru pro nešíření jaderných zbraní ruského ministerstva zahraničí prohlásil, že jaderná válka by se nikdy neměla rozpoutat a že Rusko jasně dodržuje dohody mezi jadernými mocnostmi, aby jí zabránilo. Vladimir Jermakov řekl ruské tiskové agentuře Tass, že západní "jaderná trojka" USA, Velká Británie a Francie "sklouzává do jiných pozic", stejně jako NATO, které se podle něj "staví do pozice jaderné aliance". 

  • 21:10

    Ukrajinští bojovníci obklíčení ruskými silami v ocelárně Azovstal v Mariupolu potvrdili, že skupina civilistů mohla opustit areál, píše britská BBC. Zástupce velitele ukrajinského praporu Azov Svjatoslav Palamar uvedl, že skupina 20 osob – včetně žen a dětí – byla přemístěna na "vhodné místo". Již dříve ruská státní média uvedla, že bylo evakuováno 25 osob. Není jasné, kam byly odvezeny. Moskva je pod silným mezinárodním tlakem, aby umožnila odchod civilistů. Předpokládá se, že ještě stovky lidí se ukrývají v továrně – posledním místě, které ukrajinští vojáci v Mariupolu kontrolují. Moskva požaduje, aby se vzdali.

Ve středu na protest proti okupačním silám vyšli do ulic obyvatelé Chersonu. Město bylo dobyto v prvních dnech války. Pentagon však později uvedl, že ruské jednotky nad ním částečně ztratily kontrolu. Cherson je největším populačním centrem, které Rusko dosud drželo, uvedla BBC.

Ruská armáda proti protestujícím zasáhla zábleskovými granáty a slzným plynem, napsala agentura Unian, podle které byl protest mírumilovný. Zraněni byli čtyři lidé, mezi nimi 70letá žena, které zkolabovaly plíce a má popáleniny na hrudi, a 50letý muž s otevřenou zlomeninou dolní končetiny. Dva lidé byli ošetřeni na místě, dva hospitalizováni.

Rusko se podle Kyjeva chystá v Chersonu uspořádat referendum o vzniku nové odštěpenecké republiky po vzoru dvou proruských separatistických útvarů na východě země – takzvané „Doněcké lidové republiky“ a „Luhanské lidové republiky“.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve svém úterním projevu k národu připustil, že se Rusové snaží upevnit své zisky na dobytém území. „Pokračovali v útocích na naše jednotky u Charkova, v Donbasu,“ řekl. „Snaží se vykreslit údajnou ‚novou vládu‘ v Chersonu a části Záporožské oblasti,“ dodal.

Ruské velení se snaží o přísun posil a zbraní svým jednotkám, aby nahradilo dosavadní ztráty. Dvě praporní taktické skupiny výsadkářů údajně přesunulo do města Izjum, v jehož okolí pokračují ruské útoky. Nepřítel ovládl severovýchodní okraj obce Velyka Komyšuvacha a také obec Zavody, uvedla ukrajinská armáda. Do blízkosti hranic Rusové prý přisunuli dva oddíly vyzbrojené raketami Iskander. Pokračuje ostřelování a bombardování druhého největšího ukrajinského města, Charkova na východě země, sdělilo ukrajinské velení.

Podle něj jsou v Doněcké oblasti ruské jednotky aktivní prakticky podél celé frontové linie. Jejich hlavní úsilí se soustřeďuje na ofenzivu, jejímž cílem je zřejmě dobytí měst Popasne, Rubižne a pokračování útoku směrem na Severodoněck a Slovjansk. Rusové ovládli obce Zarične a Novotoškivske, pokračuje masivní ostřelování obklíčených ukrajinských sil v ocelárnách Azovstal v Mariupolu a ve směru na Mykolajiv a Zaporoží ruská armáda ve snaze zlepšit svou taktickou situaci přeskupuje své síly, upozornil generální štáb.

Ruské rakety ostřelovaly Azovstal

Podle poradce mariupolského starosty Petra Andrjuščenka ve středu ruské síly zaútočily na ocelářský závod Azovstal, kde se ukrývají obránci města a někteří civilisté. Andrjuščenko rovněž uvedl, že ve středu nebylo dosaženo žádné dohody o pokusu evakuovat civilisty z Mariupolu. 

Ukrajinské síly ostřelovaly ruské pozice na Hadím ostrově v Černém moři, který Rusové zabrali na počátku války, píší média s odvoláním na jižní velitelství ukrajinských sil.

Britská rozvědka: Ukrajina ovládá většinu vzdušného prostoru

Podle britského ministerstva obrany si Ukrajina zachovala kontrolu nad většinou svého vzdušného prostoru. Invazním jednotkám se nepodařilo účinně zničit letectvo země ani potlačit její protivzdušnou obranu. „Rusko má velmi omezený přístup ke vzdušnému prostoru na severu a západě Ukrajiny, což omezuje ofenzivní akce na údery se statickými zbraněmi,“ uvedlo ministerstvo ve středu na Twitteru.

„Ruská letecká aktivita se zaměřuje především na jižní a východní Ukrajinu a poskytuje podporu ruským pozemním silám,“ dodalo v pravidelném bulletinu.

Rusko se nadále soustředí na ukrajinské vojenské prostředky a logistickou infrastrukturu po celé zemi, uvedla také britská vojenská rozvědka. Upozornila ale na vyšší riziko úmrtí civilistů, většina ruských náletů v ukrajinském přístavním městě Mariupol pravděpodobně používá neřízené volně padající bomby. „Tyto zbraně snižují schopnost Ruska účinně rozlišovat při provádění úderů, což zvyšuje riziko civilních obětí.“

V posledních dnech ruská armáda zaměřila útoky na železniční síť. „Je to tvrdý zásah pro ukrajinskou infrastrukturu. Ukrajinské železnice mají mimořádný význam pro její fungování,“ uvedl zpravodaj ČT Martin Jonáš z Kyjeva. Vlaky proudí na východ země zásoby a zbraně, opačným směrem je pak využívají uprchlíci ze zasažených oblastí. 

„Pro ruské velení je velmi frustrující, když vidí, že pro ukrajinskou armádu životadárné dodávky bez problému proudí ze západní Ukrajiny. Zatím se ruské straně nepodařilo zasáhnout jediný transport tohoto typu,“ poznamenal Jonáš.

Zpravodaj Jonáš k vývoji bojů na Ukrajině (zdroj: ČT24)

Jedním z citelných ruských útoků na infrastrukturu jsou dva údery z 26. a 27. dubna, které poškodily silniční a železniční most u obce Zatoka v Oděské oblasti. Most je jediným pozemním spojením Ukrajiny s oblastí Budžak po jejím území. Úřady ho pro dopravu zavřely a požádaly řidiče, aby použili trasu přes moldavskou Palanku. V Budžaku žije asi 600 tisíc lidí.

Budžak na mapě Ukrajiny (žlutě)
Zdroj: Wikimedia Commons

Američtí experti: Ruský postup na východě Ukrajiny je pomalejší, ale metodičtější

Rusko v ofenzivě na východě Ukrajiny postupuje pomaleji, ale metodičtěji, píše ve své zprávě americký Institut pro studium války (ISW). Je tomu tak alespoň na linii mezi městy Izjum a Rubižne, kde ruské oddíly postupují v bližší vzdálenosti od sebe, což jim umožňuje navzájem si poskytovat strategickou podporu.

Ruský postup u Izjumu těží z toho, že ukrajinské obranné pozice nebyly tak dobře připravené na útok směrem od Charkova na Donbas. Naproti tomu na donbaské linii dotyku budovali Ukrajinci své obranné pozice od roku 2014 a ruské armádě se nepodařilo je prorazit.

Podle ISW není jasné, jak daleko se ruským jednotkám podaří dojít, a zda se jim podaří obklíčit větší počet ukrajinských obránců.

Institut také upozornil, že se Rusko může pokusit destabilizovat Moldavsko skrze operace pod falešnou vlajkou v Podněstří. Tamní úřady oznámily, že v noci na středu byla ostřelována vesnice Cobasna (Kolbasna) u hranic s Ukrajinou. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uvedl, že se situaci snaží destabilizovat ruské tajné služby.

CNN: Videa dokazují vraždění civilistů v Buče ruskými vojáky

Nové záběry z bezpilotního letounu dokazují, že jsou ruští vojáci zodpovědní za zabíjení civilistů v ukrajinském městě Buča. Píše to stanice CNN, která videa z poloviny března dokumentující ruské jednotky a mrtvá těla ležící v ulicích získala a ověřila jejich autenticitu. Záběry CNN poskytl člověk, kterého kvůli obavám o jeho bezpečnost stanice nebude jmenovat.

Na záběrech ze 13. března je vidět ruské vojenské vozidlo stojící na křižovatce. CNN identifikovala, že tři objekty na videu – jen kousek od vojenského vozidla – jsou stejná těla civilistů, která byla vidět na videu z 1. dubna a satelitních snímcích pořízených americkou společností Maxar Technologies 18. března.

Jiné záběry z dronu z 13. března ukazují další ruské vojenské vozidlo jedoucí stejnou ulicí směrem k tělům. Na videu z 12. března lze vidět několik ruských vojáků, kteří stojí okolo vojenského vozidla zaparkovaného před domem. Nedaleko od nich leží na ulici mrtví.

Moskva opakovaně odmítá, že by její jednotky v Buče vraždily civilisty. Trvá na tom, že záběry s mrtvými civilisty byly zinscenované nebo že vraždy nastaly až poté, co ruští vojáci z oblasti odešli.