Internetové sdružení CZ.NIC zablokovalo kvůli útoku na Ukrajinu osm dezinformačních webů

Události: V Česku jsou poprvé blokovány dezinformační proruské weby (zdroj: ČT24)

Tuzemské internetové sdružení CZ.NIC po konzultacích s bezpečnostními složkami státu a na základě doporučení vlády zablokovalo osm dezinformačních webů. Stránky v souvislosti s invazí Ruska na Ukrajinu ohrožovaly českou národní bezpečnost. Sdružení, které je provozovatelem registru domén s českou národní koncovkou .cz, to oznámilo v tiskové zprávě. Blokace se u různých operátorů může projevit s různě velkým zpožděním. Provozovatelé mají podle sdružení právo se proti kroku bránit soudní cestou. Představitelé vlády odmítli záležitost komentovat. Kabinet v pátek rozhodl, že Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) má rozšířit sledování kybernetických zranitelností na další úřady.

On-line přenos

Rusko-ukrajinská válka (únor a březen 2022)

  • 23:49

    Situace na jihu Ukrajiny a v oblasti Donbasu zůstává podle ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského mimořádně obtížná. Uvedl, že Rusko posiluje své pozice u Mariupolu. 

  • 22:55

    Americké ministerstvo obchodu v nadcházejících dnech uvalí další sankce zaměřené na ruský obranný, letecký a námořní sektor, oznámil Bílý dům.

  • 22:31
    Vykřičník

    Ruské jednotky se zcela stáhly z Černobylské jaderné elektrárny, uvedla ukrajinská státní společnost Enerhoatom, která provozuje jaderné elektrárny.

Zablokované jsou weby Aeronet.cz, Protiproud.cz ,Ceskobezcenzury.cz. Dále se jedná o internetové stránky Voxpopuliblog.cz, Prvnizpravy.cz, Czechfreepress.cz, Exanpro.cz a Skrytapravda.cz.

Tento zcela mimořádný krok je podle výkonného ředitele sdružení Ondřeje Filipa reakcí na vojenský útok ruské armády proti svrchované Ukrajině a dezinformační kampaň, která ho provázela a stále provází. „Je právo těch webů se obrátit na soud. My ale máme právo za určitých podmínek některé weby zablokovat a vypnout. Třeba když ohrožují kybernetickou bezpečnost naší země. Z tohoto pohledu konáme, ale budeme respektovat případné rozhodnutí soudu,“ řel Filip Deníku N. Seznam zablokovaných webů se podle něj po dohodě s bezpečnostními složkami může rozšířit.

„Agrese Ruské federace vůči Ukrajině dlouhodobě doprovází dezinformační kampaň v řadě internetových médií, která využívají českou národní doménu. Protože se tyto informace cíleně nezakládají na pravdě a prokazatelně podněcují k šíření vykonstruovaných fám, sdělení a nestability ve společnosti, rozhodli jsme se po konzultacích s nejvyššími představiteli státu tato výrazná dezinformační internetová média zablokovat,“ uvedl Filip.

Vybraný seznam označil za „nejkřiklavější případy dezinformačních webů, které nepravdivě informují o současném rusko-ukrajinském konfliktu“.

Provozovatel dezinformačního webu Protiproud.cz a bývalý mluvčí exprezidenta Václava Klause Petr Hájek reagoval slovy, že v „totalitách je to vždy stejné“. „Nakonec dojde na každého. I na vás, pokud to tak necháte být,“ dodal.

Události, komentáře: Ruský útok provází vlna dezinformací (zdroj: ČT24)

Datový analytik a šéf společnosti Semantic Visions František Vrabel řekl v pořadu Události, komentáře, že od začátku roku objem ruských dezinformací na českém internetu vzrostl pětkrát. 

„Mezi experty se shodujeme na tom, že dezinformace mají vliv až na 30 procent naší populace,“ varoval Vrabel. „Tento obsah je potom zveličován sociálními sítěmi, hlavně Facebookem, který hraje hlavní roli v tomto špinavém byznysu,“ dodal analytik.  

Fiala: Jsme v dezinformační válce

„Jsme v dezinformační válce, ale nebudu prozrazovat strategii, kterou jdeme,“ odpověděl na tiskové konferenci po mimořádném zasedání vlády premiér Petr Fiala (ODS) na obecný dotaz k opatřením proti dezinformacím. Vláda podle něj ale dělá řadu souběžných kroků, jak se bránit vůči různým typům útoků a jak se bránit dezinformační kampani. Podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) aktuální kroky neodpovídají materiálu, který kabinet projednával. Blíže se odmítl vyjádřit s odvoláním na účinnost opatření v boji proti dezinformacím.

Z technických principů fungování protokolu DNS může podle zástupců sdružení nějaký čas trvat, než budou weby v jednotlivých sítích nedostupné.

Odborníci blokaci podporují

Podle ředitele Pražského inovačního institutu a mluvčího internetové skupiny Čeští elfové, která si klade za cíl boj s cizími dezinformačními kampaněmi, Bohumila Kartouse jsou na seznamu ty portály, které se specializují na šíření systémových manipulací. „Jsou to skutečně weby, u kterých se nedá hovořit o tom, že by poskytovaly nějakou jinou službu, která by ospravedlňovala jejich působení,“ řekl.

Zablokování webů proto rozumí. „V okamžiku, kdy šíří pro-kremelskou propagandu, která obhajuje útočnou válku Ruska proti Ukrajině, tak to velmi významně souvisí s ochranou konstitučních principů jakékoliv demokratické země, tedy i České republiky,“ zdůvodnil.

Sdělil, že během lednové eskalace napětí způsobeného přesunem ruských vojenských jednotek se začalo toto téma v dezinformačním prostoru objevovat stále častěji. Obsah přitom podle něj kopíruje kremelskou propagandu. „To znamená legitimizace války v tom smyslu, že Rusko se cítí být ohroženo Ukrajinou,“ řekl Kartous. „V uvozovkách pozitivním narativem má být to, že Ukrajina je údajně denacifikována ruskou armádou,“ dodal. Takový narativ se podle něj nyní objevuje na dezinformačních webech i v rámci ruské propagandy nejčastěji. Domnívá se, že lze očekávat, že na dezinformační scéně bude obhajoba ruských zájmů pokračovat.

Analytik a publicista Bohumil Kartous o zablokování dezinformačních webů (zdroj: ČT24)

Také podle internetového odborníka a publicisty Daniela Dočekala je zablokování webů správný krok. „Velmi výrazně se podílejí na šíření dezinformací, lží a slouží jako nástroj agresora. Z dlouhodobého hlediska – a systémového řešení – je to diskutabilní a s otazníky. Nic jim pochopitelně nebrání si pořídit doménu někde jinde a provozovat to na nové doméně. Své posluchače a čtenáře si, bohužel, opět najdou,“ podotkl.

Dezinformační weby jsou dlouhodobě financované z reklamy. Proto to podle Dočekala měly už dávno řešit společnosti Google, Seznam, inzertní sítě a nespočet inzerentů, kteří je roky financují. „Pokud by došlo k odříznutí od příjmů, nemohly by fungovat v takovém měřítku, jako tomu bylo doposud,“ dodal.

Největší český internetový vyhledávač Seznam.cz již nějakou dobu dezinformační weby označuje oznámením, že šíří konspirační nebo sporný obsah.

Podle datových expertů měli politici zasáhnout už dávno. „Ty stejné servery u nás pracují už dlouhé roky bez jakéhokoliv povšimnutí ze strany státu. A rozleptávají naši společnost,“ upozornil datový analytik a ředitel společnosti Semantic Visions František Vrabel.

Další kroky proti nepravdivým informacím

Vláda chce proti šíření nepravd zakročit ještě víc. Dostane to za úkol speciální zmocněnec. Kabinet v pátek přijal prohlášení, v němž se vymezil proti hybridnímu působení proti zájmům České republiky v souvislosti s ruským útokem proti Ukrajině. Deklaroval v něm podle Strakovy akademie mimo jiné i to, že v aktuální situaci nehodlá tolerovat šíření dezinformací proti zájmům České republiky a partnerů v NATO a Evropské unii.

Podle Fialy vláda odsoudila aktuální útoky proti zájmům České republiky a vyzvala všechny relevantní subjekty, aby přijaly opatření, která povedou k zamezení šíření nepravdivých a zavádějících informací v kybernetickém prostoru, které slouží k manipulování obyvatel směrem k ospravedlnění a schvalování ruské vojenské agrese. „Udělali jsme kroky k tomu, abychom oslabili hybridní působení a dezinformační kampaň, které jsme vystaveni,“ uvedl Fiala.

Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) rozšíří dlouhodobý monitoring nejznámějších kybernetických zranitelností na další státní instituce. Zároveň podle tiskové zprávy Úřadu vlády o závěrech mimořádného jednání dostal NÚKIB za úkol vytvořit podmínky pro budování bezpečné a efektivní komunikační platformy, která propojí státní správu a kritickou infrastrukturu.

NÚKIB varuje před kyberútoky

Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost v souvislosti se situací na Ukrajině opětovně varoval před zvýšeným rizikem kyberšpionáže a kyberútoků. Hrozbu z hlediska pravděpodobnosti hodnotí na úrovni kritická, podle úřadu je tedy velmi pravděpodobná až téměř jistá. V souvislosti s ní doporučuje provedení série úkonů.

NÚKIB nabádá organizace řídící se zákonem o kybernetické bezpečnosti i další tuzemské organizace, především média, k ostražitosti proti nejčastěji používaným technikám útoků a k provedení aktualizace informačních systémů, aby nedocházelo ke zneužití známých zranitelností.

„K vydání tohoto varování přistupujeme z preventivních důvodů, protože hrozba vzhledem k aktuální situaci stoupla nad běžnou úroveň. Základem pro vydání jsou naše vlastní zjištění a poznatky z činnosti našich partnerů. Informace, které máme k dispozici, vedou k důvodné obavě z reálné hrozby kyberšpionáže a kybernetických útoků na významné cíle v České republice, především na strategické instituce veřejné správy, prvky kritické informační infrastruktury, informační systémy základních služeb či média,“ uvedl v tiskové zprávě ředitel NÚKIB Karel Řehka.

NÚKIB v souvislosti se vzrůstajícím napětím na Ukrajině už dříve zveřejnil dvojici doporučení k zabezpečení tuzemských systémů. Vydané varování na tato doporučení navazuje. Varováním se správci a provozovatelé systémů regulovaných zákonem o kybernetické bezpečnosti musí zabývat, zohlednit popsané hrozby a přijmout adekvátní opatření. NÚKIB zohlednění varování a zavedení adekvátních opatření doporučuje i organizacím, které nespadají pod zákon o kybernetické bezpečnosti.

Úřad zároveň v pátek upozornil i na nový destruktivní malware typu wiper, který byl detekován na Ukrajině. Způsobuje mazání dat včetně části systému. Podle úřadu nelze vyloučit, že by se cílem útoků mohly stát i české instituce. Výskyt škodlivého počítačového programu na Ukrajině identifikovala společnost Eset.