TÉMA

Malware

Americké úřady hledají ve svých systémech čínský malware, který by mohl škodit armádě, píší NYT

Americké úřady pátrají po záškodnickém programu, takzvaném malwaru, o kterém se domnívají, že ho do amerických systémů nainstalovali čínští hackeři. Napsal o tom v sobotu deník The New York Times. Američtí představitelé se obávají, že by takový program mohl vyvolat problémy ve správě energetických a telekomunikačních sítí či v dodávkách americkým vojenským základnám doma a v zahraničí. Peking by mohl program využít například při ozbrojeném konfliktu s Tchaj-wanem.
30. 7. 2023|

Pozor na neuvážené potvrzování kódů v mobilech, varují policisté

Kybernetická kriminalita je na vzestupu. Policisté letos řadí do této kategorie každý desátý trestný čin. Momentálně například nový škodlivý kód napadá mobilní telefony s operačním systémem Android a jejich majitele okrádá.
29. 5. 2023|

Internetové sdružení CZ.NIC zablokovalo kvůli útoku na Ukrajinu osm dezinformačních webů

Tuzemské internetové sdružení CZ.NIC po konzultacích s bezpečnostními složkami státu a na základě doporučení vlády zablokovalo osm dezinformačních webů. Stránky v souvislosti s invazí Ruska na Ukrajinu ohrožovaly českou národní bezpečnost. Sdružení, které je provozovatelem registru domén s českou národní koncovkou .cz, to oznámilo v tiskové zprávě. Blokace se u různých operátorů může projevit s různě velkým zpožděním. Provozovatelé mají podle sdružení právo se proti kroku bránit soudní cestou. Představitelé vlády odmítli záležitost komentovat. Kabinet v pátek rozhodl, že Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) má rozšířit sledování kybernetických zranitelností na další úřady.
25. 2. 2022Aktualizováno26. 2. 2022, 01:53|

Vyděračský software ustupuje, nahrazuje ho těžba kryptoměn. Phishingové útoky jsou stále dokonalejší

Podle Národního úřadu pro kybernetickou bezpečnost (NÚKIB) ubývá útoků provedených prostřednictvím vyděračského softwaru. Čím dál častěji je nahrazuje těžba kryptoměn za využití malwaru. Poměrně časté jsou i takzvané DDoS útoky, které přetíží a následně vyřadí z činnosti některý server. Podle úřadu často doprovázejí jiné útoky a snaží se od nich odvádět pozornost. Trendem posledních let jsou pak stále četnější a propracovanější phishingové útoky prostřednictvím podvodných SMS či e-mailů.
25. 9. 2019|

Europol hlásí rozbití hackerského gangu, který útočil na desetitisíce lidí. Viry byly ve falešných vzkazech

Mezinárodní vyšetřovatelé zneškodnili rozsáhlou hackerskou síť, která se pokusila pomocí viru okrást jednotlivé uživatele, společnosti i finanční instituce celkem o sto milionů dolarů (2,3 miliardy korun). Cílem útoků se stalo víc než 41 tisíc lidí.
16. 5. 2019|