Češi vybírají prezidenta, místnosti se zavřou ve 14 hodin

V Česku v sobotu pokračuje první kolo prezidentských voleb, lidé mohou odevzdat svůj hlas do 14:00. V pátek volby někde provázela vyšší účast než před pěti lety, v některých okrscích se pohybovala kolem padesáti procent. V sobotu dopoledne se pohybovala nejčastěji mezi padesáti a pětapadesáti procenty, v některých okrscích odevzdalo svůj hlas i přes šedesát procent voličů.

V hlavním městě se volební účast pohybuje většinou vysoko nad padesáti procenty, střední Čechy hlásí účast zpravidla kolem pětapadesáti procent. Kupříkladu v Českých Budějovicích je účast padesátiprocentní, v menších jihočeských obcích i vyšší. V Karlovarském kraji se dopoledne blížila padesáti procentům, podobně jako v kraji Plzeňském. V dalších regionech se účast pohybovala mezi padesáti až šedesáti procenty. Třeba ve Zlíně se před jedenáctou hodinou vyšplhala až nad 65 procent.

Při prezidentských volbách před pěti lety se úvodního kola celkem zúčastnilo 62 procent voličů.

On-line přenos

Volba prezidenta republiky 2023 – první kolo

  • 0:00

    On-line reportáž pro tuto chvíli končí. Děkujeme za pozornost.

  • 23:42

    Podle deníku E15 se start kampaně před druhým kolem Babišovi úplně nepovedl, když se podivil, že dvě velká česká města Praha a Brno volily někdejšího člena komunistické strany Petra Pavla.

    "Zmatený Babiš s nástupem na pódium úplně zapomněl na to, že členem KSČ byl dokonce dvojnásobnou dobu než Pavel," připomněl autor komentáře Jan Novotný. 

  • 23:19

    "Druhé kolo bude dramatické a můžeme si být jisti, že Babišův tým inženýrů lidských duší použije všechny prostředky, aby nakonec uspěl majitel hnutí ANO. Zcela bez šance není," uvedl komentátor Petr Honzejk v Hospodářských novinách.

    Podle něj se "Babišova marketingová manufaktura" musí pokusit odradit voliče liberálního tábora od volby Petra Pavla. Myslí si, že se mohou objevit osobní útoky ohledně soukromí (Petr Pavel sám očekává tvrzení, že se měl dopouštět domácího násilí) nebo zdůrazňování, že Pavel je voják, tudíž hrozí, že v Česku vznikne jakási vojenská junta. 

Moravskoslezští policisté se zabývají podněty občanů na možné ovlivnění voleb. Ve Frýdku-Místku si žena stěžovala na motivační dopisy, které naváděly k volbě Danuše Nerudové a Petra Pavla a hanily současného prezidenta Miloše Zemana a také dalšího z kandidátů Andreje Babiše (ANO). Na Karvinsku zase voliči vadilo označení členů volební komise.

Výsledky by měly být do večera

Většina výsledků by mohla být podle odhadu Českého statistického úřadu známa do večera. Podle předsedy úřadu Marka Rojíčka se při sčítání hlasů v prvním kole prezidentské volby láme chléb mezi patnáctou a šestnáctou hodinou, kdy přicházejí výsledky z velkých okrsků. 

Lidé si budoucí hlavu státu volí stejným způsobem, jakým vybírají senátora. Na rozdíl od senátních voleb ale mají na celém území republiky na výběr osm stejných kandidátů. Jsou jimi Andrej Babiš (ANO), Jaroslav Bašta (SPD), Karel Diviš, Pavel Fischer, Marek Hilšer, Danuše Nerudová, Petr Pavel a Tomáš Zima. Do volebních místností si lidé musejí vzít občanský průkaz nebo cestovní pas kvůli ověření totožnosti.

Od volební komise dostane příchozí volič prázdnou obálku s úředním razítkem, do níž vloží hlasovací lístek preferovaného kandidáta či kandidátky bez písemných úprav. Případné přeložení nebo natržení lístku platnost hlasu neovlivní.

Neplatné by byly jen ty oficiální lístky, které by byly přetržené nebo by nebyly vloženy do hlasovací obálky. Neplatným by byl hlas také v případě, pokud by v obálce byly lístky více kandidátů. Obálku s lístkem pak volič před komisí vhodí do volební schránky.

Pokud žádný z kandidátů nyní nezíská nadpoloviční většinu hlasů, postoupí první dva nejúspěšnější do druhého kola. Finále by se uskutečnilo za dva týdny, tedy 27. a 28. ledna.

Spolu s prezidentskými volbami se ve třinácti obcích konají místní referenda. Většinou se týkají plánované výstavby, v Kladně je předmětem referenda zákaz hazardu ve městě.