Jednání o krajských koalicích končí, jasno stále není v Karlovarském kraji

Ve většině krajů už jsou dojednané či podepsané koaliční dohody, rokuje se ale stále v Karlovarském kraji, kde situaci drží v patu hnutí Místní. Ve středu byla podepsána koaliční spolupráce v Jihomoravském kraji, v nejbližších dnech by se tak mělo stát i v Jihočeském či Ústeckém kraji. Tam se ale další strany ještě snaží vyjednávat.

Karlovarský kraj

Podoba koalice v Karlovarském kraji stále není jasná. O získání partnerů se snaží na jedné straně vítězné ANO, na druhé straně STAN s Piráty a částí hnutí Volba pro kraj (VOK). Rozhodující bude zřejmě postoj hnutí Místní. To ale bude o dalším postupu teprve rozhodovat.

Hnutí Místní má sice v 45členném zastupitelstvu jen čtyři mandáty, v současné situaci, kdy na jedné straně stojí ANO se 13 mandáty a na druhé straně STAN, Piráti a VOK se 17 mandáty, hraje ale významnou roli. Jednání se účastní ještě i ODS+KDU-ČSL se čtyřmi mandáty a Sdružení nezávislých kandidátů 1 (SNK1) se třemi mandáty. Čtyři mandáty získalo SPD.

Ústecký kraj

V Ústeckém kraji mají koaliční smlouvu připravenou ANO, ODS a Spojenci pro kraj. Podepsat ji chtějí v pondělí 19. října. Koalice s hejtmanem a volebním lídrem ANO Ústeckého kraje Janem Schillerem bude mít v zastupitelstvu o 55 členech 29 hlasů. Další strany se však snaží ještě vyjednávat.

Piráti nabídli Spojencům pro kraj a STAN zapojení do krajské vlády, na což už je ale podle lídra Spojenců Jiřího Řeháka pozdě. Podle Pirátů by Spojence pro kraj (JsmePRO, LES, SNKED, Zelení, TOP09) mohla nová koalice v klíčových hlasováních obcházet, což Schiller považuje za „strašení lidí“. ANO obsadí v zastupitelstvu 17 křesel, ODS osm, sedm STAN, pět SPD, po čtyřech mají Spojenci pro kraj, komunisté a Lepší sever.

Jihomoravský kraj

V Jihomoravském kraji podepsali ve středu koaliční smlouvu zástupci KDU-ČSL, Pirátů, ODS se Svobodnými a Starostů pro jižní Moravu. Strany mají 37 mandátů mezi 65 krajskými zastupiteli. Hejtmanem bude lidovecký lídr Jan Grolich. Koalice vystřídá ve vedení kraje hnutí ANO, ČSSD, Starosty pro jižní Moravu a TOP 09 s Žít Brno.

Vítězství v krajských volbách sice obhájilo ANO s 15 mandáty, hned po volbách ale oznámili koalici právě zástupci KDU-ČSL, Pirátů, Starostů pro jižní Moravu a ODS s podporou Svobodných. Lidovci získali mandátů 11, Piráti deset, ODS devět, Starostové sedm, Spolu pro Moravu pět, SPD i ČSSD shodně po čtyřech.

Plzeňský kraj

O vládnoucí koalici v Plzeňském kraji jedná ODS + TOP 09 se STAN + Piráty. Koalice čtyř stran by měla ve 45členném zastupitelstvu celkem 25 křesel. Jednání by měla pokračovat v pátek odpoledne, stěžejním tématem je krajské zdravotnictví, kde vidí strany největší problémy.

ANO získalo ve volbách 12 mandátů, žádné uskupení už s hnutím ale jednat nechce. Druhá ODS má 11 křesel, STAN a Piráti mají shodně po sedmi křeslech. SPD a ČSSD mají po třech zastupitelích, KSČM dva. Ještě před volbami vytvořila koalici ODS s TOP 09, po sečtení volebních výsledků se pak spojili STAN a Piráti.

Jihočeský kraj

V jižních Čechách se na koalici dohodli ODS, KDU-ČSL a TOP 09, ČSSD a hnutí Jihočeši. Koaliční smlouvu podepíší buď v pátek, nebo v pondělí 19. října. Ustavující zastupitelstvo bude 29. října a je možné, že se sejde on-line, což oznámili kandidát na hejtmana Martin Kuba (ODS) a lídr KDU-ČSL František Talíř, který by měl být prvním náměstkem. Koaliční partneři teď dokončují programové priority, měli by mít 29 mandátů v 55členném zastupitelstvu.

Volby v kraji vyhrálo ANO těsně před ODS. Oba subjekty si zajistily po 12 mandátech z 55. Do zastupitelstva se ještě dostali Piráti s devíti mandáty, společná kandidátní listina TOP 09 a KDU-ČSL (sedm mandátů), ČSSD se šesti křesly, STAN s pěti a Jihočeši 2012 se čtyřmi mandáty.

Olomoucký kraj

V Olomouckém kraji by podle memoranda o vzájemné spolupráci měla vládnout koalice Pirátů se STAN, ODS a Spojenci-Koalice pro Olomoucký kraj (KDU-ČSL, TOP 09, Strana zelených, ProOlomouc). Hejtmanem bude lídr Pirátů a STAN Josef Suchánek, ředitel Správy kolejí a menz Univerzity Palackého.

V pětapadesátičlenném zastupitelstvu získá tato koalice většinu 32 hlasů. Vítězné hnutí ANO zůstane společně s SPD v opozici. Kvůli počtu mandátů měla v povolebních vyjednáváních rozhodující slovo ODS; právě tu potřebovali Piráti se STAN a Spojenci k vytvoření většinové koalice. ODS v předchozím období vládla v kraji s vítězným ANO.

Liberecký kraj

Koaliční dohodu a programové prohlášení připravují v Libereckém kraji Starostové pro Liberecký kraj (SLK), Piráti a ODS, hejtmanem bude už třetí volební období Martin Půta ze SLK. Hotovo by chtěly strany mít do konce týdne.

Starostové volby v Libereckém kraji vyhráli potřetí v řadě. Hlas jim dalo 38,57 procenta voličů a získali 22 mandátů ze 45 v krajském zastupitelstvu. Druhé skončilo ANO, které má deset křesel, a Piráti a ODS po pěti. Do zastupitelstva se dostala ještě SPD, má tři mandáty.

Královéhradecký kraj

Vítězná koalice ODS, STAN a Východočeši bude v Královéhradeckém kraji spolupracovat s TOP 09, KDU-ČSL a Piráty. Koaliční smlouva by měla zamířit k podpisu ke konci týdne, hejtmanem bude Martin Červíček z ODS.

Krajské volby v Královéhradeckém kraji vyhrála koalice ODS, STAN a Východočeši se ziskem 12 mandátů. Dvanáct křesel získalo i druhé ANO. Třetí Piráti získali sedm zastupitelů. Po čtyřech mandátech získaly koalice ČSSD a Zelených, lidovecká Koalice pro Královéhradecký kraj a koalice Spojenci pro Královéhradecký kraj složená z TOP 09, HDK a LES. Dva mandáty získala SPD. ČSSD jde po dvanácti letech ve vedení kraje do opozice.

Zlínský kraj

Ve Zlínském kraji je podpis koaliční smlouvy plánovaný na pátek, vítězné hnutí ANO se dohodlo s Piráty, ODS a ČSSD, hejtmanem bude Radim Holiš z ANO. Smlouvu ještě musejí schválit stranické orgány zastoupených subjektů.

Do opozice míří KDU-ČSL, STAN, SPD a koalice Trikolóry, Soukromníků a Nezávislých. V minulých čtyřech letech tvořili koalici ve Zlínském kraji lidovci, ANO, STAN a ODS, kvůli otázce chystané výstavby nové krajské nemocnice ve Zlíně však byla ke konci volebního období koalice rozštěpená.

Středočeský kraj

Vítězní Starostové se ve Středočeském kraji dohodli na spolupráci s ODS, Piráty a Spojenci pro Středočeský kraj, hejtmankou bude Petra Pecková za Starosty. Subjekty momentálně pracují na programovém prohlášení, které bude součástí koaliční smlouvy.

Ve Středočeském kraji se do zastupitelstva dostalo pět uskupení, z nich pouze ANO bude v opozici. ANO má patnáct z 65 zastupitelů, vítěz voleb STAN o tři více, ODS jich získala šestnáct. Piráti získali dvanáct křesel a Spojenci pro Středočeský kraj, kteří sdružují TOP 09, Hlas a Zelené, zbylé čtyři. Dosud koaliční ČSSD ani komunisté, o jejichž podporu se končící koalice opírala, se do zastupitelstva nedostali.

Kraj Vysočina

Na povolební spolupráci na Vysočině se dohodlo uskupení ODS a Starostů pro občany s Piráty, KDU-ČSL, ČSSD a Starosty pro Vysočinu (STAN a SNK ED), hejtmanem bude Vítězslav Schrek z ODS. Znění koaliční smlouvy se ještě připravuje.

Z jednání vypadlo vítězné hnutí ANO, které získalo po volbách deset mandátů, a KSČM, která se jako sedmá v pořadí do krajského zastupitelstva dostala se třemi mandáty. Piráti stejně jako třetí ODS v koalici se Starosty pro občany mají sedm mandátů. Po šesti má KDU-ČSL, ČSSD a Starostové pro Vysočinu.

Moravskoslezský kraj

V Moravskoslezském kraji se na spolupráci dohodli zástupci vítězného hnutí ANO s ODS kandidující společně s TOP 09, s lidovci a nově proti předchozímu volebnímu období se sociálními demokraty. Koalice bude mít v 65členné krajské radě převahu 46 hlasů, hejtmanem bude znovu Ivo Vondrák z ANO. Dohoda už je podepsaná.

V opozici zůstanou Piráti, SPD a komunisté. V pětašedesátičlenném zastupitelstvu má ANO 24 mandátů, ODS deset, Piráti devět, lidovci sedm, SPD šest křesel, ČSSD pět a komunisté čtyři.

Pardubický kraj

V Pardubickém kraji podepsali v pátek koaliční smlouvu na další období zástupci uskupení 3PK –⁠ Pro prosperující Pardubický kraj, ODS s TOP 09, Koalice pro Pardubický kraj (KPK) a STAN. Kraj potřetí za sebou povede hejtman Martin Netolický (3PK).

V Pardubickém kraji zvítězilo v krajských volbách ANO, získalo dvacet procent hlasů a jedenáct mandátů v 45členném zastupitelstvu. Na druhém místě skončila Netolického kandidátka 3PK s necelými patnácti procenty hlasů a velmi těsným náskokem na ODS a Koalici pro Pardubický kraj. Sociální demokraté, respektive 3PK i ODS mají v zastupitelstvu po osmi hlasech, Koalice pro Pardubický kraj má sedm a STAN čtyři. Kromě ANO skončili v opozici Piráti, kteří mají sedm zastupitelů.