Konec DVB-T pocítí další oblasti. Stále nevíte, zda se vás to týká a co dělat?

Ostrá fáze přechodu pozemního televizního vysílání z DVB-T na DVB-T2 pokračuje. Po Cukráku a Žižkovu vypínají 7. ledna část starého signálu také vysílače Trutnov a Votice a další dokrývače. Dotkne se to diváků hlavně na severovýchodě Čech, ale částečně i v krajích Středočeském, Jihočeském a Vysočina. Diváci nejprve přijdou o programy České televize, které jim už televizory nezobrazí. Později následují komerční stanice. Nabízíme přehledný seznam otázek a odpovědí, které poradí, koho se změna vlastně týká a jak se s ní vypořádat.

1. Využíváte ke sledování televizních kanálů pozemní digitální vysílání?

Pozemní neboli terestrické vysílání je volně šířené vzduchem a diváci ho přijímají prostřednictvím klasické antény. Končící standard tohoto typu vysílání se označuje jako DVB-T, nastupující jako DVB-T2.

Vedle toho existují i další formy šíření a příjmu televizního signálu. Mezi nejtypičtější patří satelitní přenos, kabelová technologie nebo IPTV, která využívá k přenosu internetové připojení. Pokud diváci těchto služeb nemohou zobrazit nějaký kanál, musí se obrátit na svého operátora/zprostředkovatele, protože přechod na DVB-T2 se jich netýká a problém s chybějícím kanálem způsobuje něco jiného.

Pokud jistě víte, že sledujete televizi prostřednictvím pozemního (terestrického) vysílání, přejděte k bodu 2. Pokud nevíte, můžete si to zkusit ověřit pomocí následujících otázek.

1a. K čemu je televizor připojený?

K příjmu terestrického vysílání je potřeba připojení televizoru ke klasické anténě. Ta může být buď individuální – tu má člověk buď v pokoji, nebo venku – nebo je společná v případě, kdy člověk žije například v bytovém domě. Pokud je pokojová, tak je kabelem propojená rovnou s televizorem. Pokud je venkovní, záleží na instalaci, také by ale měla být kabelem propojená s televizorem. Pro společnou anténu v bytovém domě je typické, že je přípojka umístěná jako malá zástrčka ve zdi.

Případně může být už teď u televizoru mezičlánek v podobě set-top boxu, který pro televizi zpracovává digitální signál (protože ho televizor už sám nedokáže zobrazit). Televizor je tak propojený se set-top boxem a od něj následně vede kabel k anténě nebo přípojce k anténě u bytového domu.

Pokud využíváte satelitní příjem signálu, znamená to, že na balkoně, na zdi či na střeše domu je připevněna satelitní parabola, která má podobu velkého talíře. Pro příjem kabelové televize či IPTV musí být u televizoru také modem s internetovým připojením nebo třeba datová zásuvka. Ta však může vypadat podobně jako přípojka pro anténu. V případě televize satelitní, kabelové nebo IPTV není ale třeba přechod na DVB-T2 řešit, protože těchto způsobů příjmu signálu se změna netýká.

Pokud víte, že je televizor nějakým způsobem připojený k anténě, pokračujte k bodu 2. Pokud stále nevíte, mohou napovědět ještě další aspekty.

1b. Platíte za zprostředkování vysílání nějakému operátorovi?

Za samotný příjem terestrického signálu prostřednictvím antény diváci neplatí. Tento typ vysílání je šířen volně. Pokud je to váš případ, pokračujte k bodu 2. (Pozn.: I ten, kdo přijímá zdarma terestrický signál, je ale povinen platit koncesionářský poplatek, pokud není od této povinnosti osvobozen.)

V případě satelitních, kabelových či IPTV nabídek většinou divák platí nějakou paušální částku, jejíž výše se odvíjí od toho, kolik a jaký typ kanálů si divák u operátora objedná. Tito diváci nemusí DVB-T2 řešit.

1c. Jaké televizní kanály máte k dispozici?

Ukazatelem je i množství kanálů, které jsou k dispozici. V pozemním terestrickém vysílání mohou majitelé televizí naladit pouze menší počet stanic, počítají se mezi ně všechny kanály České televize, ale také základní nabídka komerčních stanic Nova, Prima či Barrandov nebo Televize Seznam, Šlágr TV, Óčko, JOJ family, Relax a Rebel. Nabídka se může lišit ještě mírně podle regionu, například v Moravskoslezském kraji lidé naladí třeba Polar, na jihu Moravy zase kanál tvs.

Pokud jsou ale v seznamech dostupných kanálů stanice slovenských či rakouských televizí, zpravodajské programy jako BBC či CNN, sportovní, dokumentární či filmové kanály nebo nějaké prémiové programy, tak využíváte pro příjem signálu televizi satelitní, kabelovou nebo IPTV, a tedy se vás přechod na DVB-T2 netýká.

2. V jaké oblasti žijete?

Důležitým aspektem je místo bydliště, respektive kde televizní vysílání sledujete. Už na konci loňského listopadu skončilo vysílání signálu v DVB-T pro multiplex 1 s českotelevizními kanály v oblasti Prahy a středních Čech s malým přesahem do Plzeňského kraje. Dotklo se to lidí, kteří přijímají signál z pražského vysílače na Žižkově a středočeského Cukráku. Od 8. ledna tyto vysílače začnou vypínat i DVB-T signál se soukromými stanicemi.

Z dalších regionů je na řadě především severovýchod Čech. V úterý 7. ledna se totiž vypíná  signál v DVB-T pro multiplex s českotelevizními kanály z vysílače Trutnov na Černé hoře a totéž z vysílače Votice-Mezivrata. Dohromady tak může změna ze začátku ledna dopadnout i na lidi v částech kraje Středočeského, Jihočeského a Vysočiny. Další regiony pak budou následovat, konkrétně 30. ledna oblast severozápadu. Přechodu se nakonec nevyhne nikdo, kdo sleduje vysílání prostřednictvím pozemního signálu.

V polovině roku 2020 už bude terestrické vysílání v tuzemsku pouze ve standardu DVB-T2. Konkrétní termíny přechodu u všech multiplexů a regionů naleznete na těchto stránkách.

2b. Zobrazoval se na kanálech ČT piktogram s vykřičníkem?

Vodítkem může být piktogram s vykřičníkem v trojúhelníku varující před přechodem na DVB-T2. V terestrickém pozemním vysílání ho na své kanály umístila Česká televize, aby diváky, kterých se přechod na DVB-T2 bezprostředně týká, upozornila na blížící se termín. Loni v listopadu byl piktogram umístěn do signálu z vysílačů Cukrák a Žižkov, tedy měl upozorňovat lidi v oblasti Prahy a středních Čech, kde dochází k vypínání DVB-T v první vlně.

Od listopadu mohou vidět tento piktogram i diváci využívající DVB-T v ostatních lokalitách Česka, jež do června 2020 přechod čeká.

3. Pokud televizor přijímá pozemní vysílání přes anténu, zobrazuje se na něm signál DVB-T, nebo DVB-T2?

Už od loňského roku se z vysílačů po České republice šíří souběžně signál v původním formátu DVB-T i nový standard DVB-T2, a to v rámci takzvaných přechodových sítí. Na televizoru tak můžete mít naladěny jak programy vysílané v DVB-T, tak už programy v DVB-T2.

Nejjednodušší test, který ukáže, jestli přijímáte signál DVB-T2, je, pokud se podíváte na stanice České televize. Pokud je přijímáte ve vysokém rozlišení (u loga stanice je znaménko HD), pak máte DVB-T2 zatím vyřešeno. V případě mnohých vysílačů mají totiž stanice České televize shodnou přechodovou i finální síť, takže není ani nutné přelaďovat po vypnutí přechodové sítě. Existují však výjimky v některých místech (mimo jiné jižní Čechy) a také v případě vysílání soukromých stanic.

Pokud jste kupovali televizor nedávno a jde o některý z modelů posledních zhruba tří let, měl by být schopen přijímat nový standard vysílání. Jestli je váš model televizoru připraven na nový signál, si můžete ověřit na těchto stránkách.

Pokud tedy máte nový televizor nebo jste si pořizovali nedávno set-top box, můžete mít kanály vysílané v DVB-T2 už v nabídce programů. Pokud ne, mohlo by stačit provést automatické ladění programů, které znovu projde všechny dostupné signály a do výčtu dostupných stanic zařadí kanály v novém standardu.

Pokud televizor nezobrazuje kanály v DVB-T2 ani po přeladění, nejste plně vybaveni na nový standard. Pokračujte na bod 4.

Výsledná podoba technologie DVB-T2 se vyvíjela, a tak může nastat i ta situace, že máte televizor, který sice zvládá DVB-T2, ale má problém s obrazovým kodekem HEVC, což se může projevit tak, že na kanálech vysílaných v DVB-T2 hraje jenom zvuk. Takový přístroj na nový standard rovněž nestačí.

4. Co musím zařídit, abych mohl sledovat pozemní vysílání i nadále?

V době přechodu na DVB-T2 je variantou i volba jiného způsobu příjmu signálu – tedy prostřednictvím kabelového nebo satelitního připojení či skrze IPTV. Pokud ovšem chcete nadále přijímat pozemní vysílání přes anténu, které je i v novém standardu šířené volně, je nutné kvůli DVB-T2 zajistit vhodné technické vybavení.

4a. Anténa

Pokud k příjmu pozemního signálu využíváte společnou televizní anténu (například v bytovém domě), je u ní nezbytná úprava. V tomto případě zákrok musí provádět servisní společnost zaměřená na úpravy antén. Poptejte se u správy domu nebo majitele objektu, jestli už byla potřebná změna kvůli DVB-T2 provedena. Bez ní není možné prostřednictvím společné antény přijímat signál DVB-T2.

Úprava společné antény navíc není jednorázová záležitost. Nejprve servisní společnost upravuje anténu na přechodové sítě DVB-T2, které běží souběžně s DVB-T. Druhé přelaďování nastane poté, co se při vypínání sítě DVB-T budou přechodové multiplexy DVB-T2 přelaďovat na definitivní kmitočty.

Pokud ovšem využíváte k příjmu pozemního signálu individuální televizní antény, ať už venkovní na střeše nebo za oknem, případně pokojovou, neměla by být nutná jejich výměna ani úprava. Protože nové vysílání bude dostupné ze stejných vysílačů, nemusíte ani měnit jejich natočení. Potíže mohou nastat jenom tehdy, když využíváte zesilovač pro zkvalitnění signálu ze vzdálenějšího místa. Signál DVB-T2 je totiž kvalitnější a zesilovač by pak mohl působit spíše rušivě.

4b. Nový televizor nebo set-top box

Pokud stávající televizor, případně ani set-top box, který jste si například pořizovali, když byla první vlna digitalizace pozemního vysílání, nestačí na DVB-T2, je nutné pořídit si nový přístroj. Existují tři cesty.

Můžete si pořídit nový televizor, který bude připraven na DVB-T2 s kodekem HEVC. V tomto případě jde ale o nejdražší variantu. Zároveň ale jednodušší – televizor kabelem připojíte k anténě a k jeho používání vám stačí jeden ovladač.

Druhou variantou je set-top box podporující DVB-T2 s kodekem HEVC, který vyjde uživatele levněji, avšak musí počítat s tím, že bude používat dva ovladače. Jeden na zapnutí a vypnutí televizoru, druhý na ovládání set-top boxu, přes který bude vybírat programy a využívat další možné funkce.

Také jeho zapojení je komplikovanější, protože jedním kabelem se musí propojit televizor a set-top box, druhým pak set-top box s anténou. Pokud budete set-top box pořizovat ke staršímu modelu televizoru, ujistěte se, že je možné vybraný model set-top boxu propojit s televizorem, tedy mají oba přístroje buď konektor pro kabel typu scart, či HDMI.

Alternativou je ještě USB tuner, což je vlastně miniaturní set-top box, který se připojí do USB nebo HDMI vstupu na televizoru, ale nezabírá skoro žádné místo. Stejně jako u set-top boxu k němu musí být také připojena anténa.

V některých případech si lidé také musí dokoupit příslušné kabely pro propojení televizoru s anténou, pokud anténní kabel nemají z minulosti, nebo pro vzájemné propojení televizoru a set-top boxu, pokud není součástí balení.

Přehled přijímačů, které si poradí s DVB-T2, naleznete zde. S výběrem vhodného přijímače divákům pomůže také pečeť „DVB-T2 ověřeno“, kterou jsou označeny televizory a set-top boxy, jež prošly certifikací Českých Radiokomunikací.

5. Jak zprovozním DVB-T2?

5a. Zapojení nového televizoru

Pokud jste si pořídili nový televizor a je vše v pořádku s anténou, stačí přístroj propojit kabelem s anténním výstupem a spustit ladění. V nabídce programů byste pak měli mít všechny dostupné kanály.

V současnosti ovšem můžete na televizi chytit jak signál DVB-T2, tak i DVB-T, záleží, v jaké fázi přechodu se daný region nachází – například po sedmém lednu už lidé na severovýchodě Čech velmi pravděpodobně nezobrazí kanály ČT v DVB-T, soukromé stanice budou k dispozici o něco déle.

Na jiných místech republiky můžete ještě nějakou dobu například sledovat jak kanály ČT v HD, které jsou v DVB-T2, tak i jejich verze ve standardním rozlišení. V momentě, kdy skončí vysílání jednotlivých stanic v DVB-T, tak už televize jejich obsah nezobrazí, protože nebude signál přijímat.

5b. Zapojení set-top boxu nebo USB tuneru

Pokud jste si pořídili jenom set-top box nebo USB tuner, je nutné je propojit jak s televizorem přes kabel HDMI či scart, tak s anténou. Set-top box musí být také zapojen do elektrické sítě. Pozornost pak musíte při zapínání televizoru věnovat tomu, jaký vstupní signál televize zobrazuje.

Automaticky totiž televizor po spuštění může zobrazovat své televizní rozhraní, kde ale nepřijímá žádný signál, a je tak třeba změnit pomocí příslušného tlačítka na ovladači, který vstup má zobrazovat. Tedy aby zprostředkoval obraz ze set-top boxu nebo USB tuneru.

Přes ovládání set-top boxu či USB tuneru pak provedete ladění kanálů a dále platí to samé jako výše u televizorů.

5c. Musím po naladění DVB-T2 ještě něco dělat?

Pozor na to, že v nadcházejících měsících může ještě vzniknout nutnost znovu přeladit programy. Až totiž skončí přechodové sítě s DVB-T2 a začnou fungovat finální, mohou se nacházet na jiném kanálu, než jaký byl nastaven na televizoru.

Například stanice České televize v DVB-T2 měly v případě vysílačů Cukrák a Žižkov shodnou přechodovou i finální síť, takže programy měly zůstat na svém místě; ovšem třeba na jihu či severu Čech se mohou lišit. Různé je to i v případě ostatních televizních stanic. Přehled termínů přechodu s přehledem kanálů přechodných a finálních stanic naleznete zde.

5d. Proč mám rozkostičkovaný obraz po naladění DVB-T2?

Důvodem může být to, že signál z antény nemusí být dostatečně kvalitní. Je vhodné zkontrolovat kabel od antény, případně samotnou anténu, nebo zavolat odborníka na proměření signálu, který rovnou může problém s příjmem vyřešit. Pokud využíváte společnou anténu, prověřte u správce domu, že byla pro příjem DVB-T2 upravena.

  • Telefon: 2 6113 6113
    E-mail: info@ceskatelevize.cz

6. Proč se vůbec přechází na DVB-T2?

Přechod na nový signál je celoevropským procesem, během kterého se část televizního pásma 700 MHz uvolní pro potřeby mobilních sítí, a tedy rozvoj mobilního internetu. V tuzemsku tak nejen Česká televize, ale i všechny ostatní televizní stanice musí postupně vypnout své stávající pozemní vysílání a postupně začít v celé České republice vysílat v DVB-T2.

Uvolnění pásma 700 MHz pro potřeby mobilních sítí probíhá na základě rozhodnutí Evropského parlamentu a Rady Evropské unie z května 2017 o využívání kmitočtového pásma 470–790 MHz v Evropské unii. Pro zachování pozemního vysílání minimálně v současném rozsahu bylo následně přijato rozhodnutí vlády a parlamentu ČR o přechodu na standard DVB-T2/HEVC. Při přechodu se pak televize musí řídit vládou schváleným harmonogramem.