Obdivovatel Zátopka uběhl pět kilometrů v ploutvích a ještě při tom žongloval

Stará Boleslav – Unikátní kousek předvedl ve Staré Boleslavi Američan Ashrita Furman, který uběhl pět kilometrů v potápěčských ploutvích a zároveň žongloval s míčky. Šampion Guinnessových rekordů, přezdívaný pan všestranný, je držitelem nejvíce primátů v historii slavné publikace, překonal jich více než 400, přičemž dnešní výkon je prý jubilejním 150. platným rekordem a bude zapsán i do České knihy rekordů.

Podmínkou uspět v nové disciplíně bylo uběhnout pět kilometrů v čase pod 45 minut s ploutvemi, které alespoň dvakrát přesahují délku chodidla, a současně žonglovat třemi míčky. Pokud spadnou, běžec si je musí sám sebrat, vrátit se na místo pádu a pokračovat dál.     

Míčky dnes sedmapadesátiletému Američanovi spadly čtyřikrát. Určenou trať nakonec za potlesku a skandování místních mladých sportovců uběhl v čase nového maxima 32 minut 3,77 sekundy. S výsledkem byl podle vlastních slov spokojený, sám si před závodem stanovil limit 35 minut. Na oficiální záznam a ověření výkonu si však bude muset dle obvyklé procedury Guinnessovy knihy muset několik měsíců počkat. 

Furman obdivuje manželé Zátopkovi

Guinnessový šampion si stadion v Houštce nevybral náhodou, už dříve tam totiž padlo 32 světových rekordů. V padesátých a šedesátých letech zde trénovali a vytvářeli rekordy slavní atleti Emil Zátopek, Stanislav Jungwirth, Josef Doležal, Pavel Kantorek nebo Josef Odložil. „Velmi obdivuji Emila a Danu Zátopkovy, kteří toto místo proslavili, jsem rád, že jsem právě zde mohl závodit,“ uvedl po doběhu před plakátem, na kterém je spolu s Emilem Zátopkem.   

„Překonávat bláznivé rekordy je má meditace, byl jsem ten nejhorší atlet, ale pokud dokážete zklidnit svou mysl a jít do svého srdce, tak dokážete cokoliv,“ uvedl Furman. „Ano, tenhle běh byl poněkud praštěný, ale občas díky meditaci dokážete udělat opravdu úžasné věci,“ dodal vyznavač nauky indického jogína a filozofa Srí Chinmoye.