Víno a husy. Na svátek svatého Martina se připravují vinaři i restauratéři

Na svatomartinské slavnosti se připravují i restaurace (zdroj: ČT24)

Už v neděli 11. listopadu oslaví svůj svátek svatý Martin. Pro některé posel prvního sněhu, pro jiné symbol prvního vína. Lahve svatomartinského se smějí otevřít až za dva dny. Vinaři, prodejci i restauratéři jsou ale připraveni už teď.

První svatomartinská vína míří do vinoték. Naskladňovat už je prodejci mohou, prodávat zatím ne. „Letos máme šest druhů svatomartinského vína, uděláme 18 tisíc lahví,“ řekl vinař Martin Zborovský z Velkých Pavlovic.

Přestože ochutnat mohou milovníci vína až v neděli, skoro všechno svatomartinské víno už prodal. Putovalo do vinoték, kde zatím slouží jako reklama. Odhadem letos vinaři celkově naplnili více než dva miliony a 200 tisíc lahví. 

Zatímco na víno si musí lidé počkat, pro husy si jezdí už několik týdnů. „V podstatě tři týdny už porážíme, každý to nemá jen na svatého Martina, ale kolem svatého Martina je objednávek nejvíc,“ přiblížil prodejce hus Petr Marcinčák. „Letos jsme jich měli 300, většina už jich je zadaná,“ dodal.

Velká část poražených hus putuje do restaurací, svatomartinské menu totiž táhne. „Průměrně máme 20 rezervací denně. S tím, že v neděli to bude nejvytíženější,“ vysvětlil provozní restaurace Jedna báseň Ondřej Vinkler. Zamluvených porcí mají asi 80, počítají ale s tím, že jich vydají zhruba 150.

Zatímco dříve bylo svatomartinské menu výsadou 11. listopadu, teď už ho restaurace nabízejí často celý týden. „Reagujeme na poptávku, v minulých letech kratší doba nestačila,“ uvedl Vinkler. Přitom paradoxně právě 11. listopadu, kdy se svatomartinská vína otevřou, mnohé restaurace se svatomartinskými menu skončí.