Na dobrovolného hasiče spadl strop v hořící roubence. Zraněním podlehl

Události v regionech: Při požáru roubenky zemřel hasič (zdroj: ČT24)

Při zásahu u požáru roubenky v Novém Boru zemřel hasič. Zřítil se na něj strop. Není jisté, zda nemá požár ještě jednu oběť, hasiči se obávají, že uvnitř možná zůstal spolumajitel domu. Dřevostavba nakonec zcela vyhořela. Do ruiny ale hasiči velmi dlouho nemohli, protože hrozilo její další zřícení. Je možné, že zásah hasičů potrvá ještě celou noc na čtvrtek.

Zraněním, která utrpěl při hašení požáru v Novém Boru, podlehl devětatřicetiletý dobrovolný hasič, na kterého spadl strop. Podle mluvčího libereckého hasičského sboru Jakuba Suchardy se uvnitř pokoušel zjistit, zda je budova prázdná, a hledal skrytá ohniska. 

Pak hasiči do budovy dlouho nevkročili, a ani ve středu večer nevědí, zda nemá požár i druhou oběť – třiasedmdesátiletého spolumajitele domu. „Nikdo ho neviděl v okolí domu. V tom domě bydlel a příliš ho neopouštěl. Proto je tady podezření, že v domě při požáru zemřel,“ uvedla policejní mluvčí Ivana Baláková. Hasiči i policisté po pohřešovaném nadále pátrají.

I když dům vyhořel, do jeho ruiny hasiči dlouho nemohli. Objekt je nestabilní a statik ho nařídil před dalším průzkumem zabezpečit, aby nedošlo k dalšímu zřícení. Podle policejní mluvčí bude možné ohledání spáleniště, až místo vychladne. „Konstrukce jsme sice vyztužili, není to ale všude stabilní,“ řekl Sucharda před 19. hodinou. 

O požáru roubenky se hasiči dozvěděli před pátou hodinou ráno. Když k ní přijeli, hořelo v podkroví. „K hašení byly nasazeny tři vodní proudy a vysokotlaké hasicí a řezací zařízení CCS Cobra, kterým si hasiči ochlazovali spodní část domu. Byl to samostatně stojící objekt obklopený stromy, hasiči ochlazovali i okolí, aby se oheň na stromy nerozšířil,“ přiblížil mluvčí hasičů Jakub Sucharda. 

Úmrtí hasičů jsou v Česku řídká, novoborská tragédie je letos zatím jediná. Loni zahynuli dva hasiči, když explodoval plyn při jejich zásahu u poškozeného potrubí v Koryčanech na Kroměřížsku. Od roku 1990 zemřelo ve službě 40 hasičů, nejtragičtější byl rok 1992 s šesti obětmi, o deset let později přišlo o život pět hasičů.