Druhé Milostivé léto končí, podle exekutorů i poradců bez výrazného zájmu dlužníků

Události v regionech: Končí druhé kolo akce Milostivé léto (reportáž z 29.11.) (zdroj: ČT24)

Menší zájem dlužníků vyvolalo podle předběžných údajů druhé Milostivé léto, tedy akce, při které bylo možné zbavit se dluhů vůči veřejným institucím pouze uhrazením jistiny a paušálního poplatku exekutorovi, a tak uniknout vysokým úrokům a dalšímu příslušenství. Milostivé léto končí poslední listopadový den, tedy ve středu. Na příští rok chystá vláda ještě jednu podobnou akci, tentokrát se bude týkat nedoplatků na daních a u sociálního pojištění.

Milostivé léto poprvé přišlo do Česka loni koncem října a trvalo čtvrt roku. Možnost umazat často výrazné části dluhů, které představuje takzvané příslušenství, dostali lidé s exekucemi znovu letos v září, říjnu a listopadu.

Mezi těmi, kdo druhého Milostivého léta využili, byl Vít Žižka. Čelil hned několika exekucím, nasčítaly se mu dluhy z pokut za černou jízdu, z nezaplacených poplatků za svoz odpadu, koncesionářských poplatků i zdravotního pojištění.

„Úspěšně jsem zaplatil tři jistiny a jsem za to rád,“ podotkl, byť mu nakonec jeden dluh ještě zbyl. Že využil až druhého Milostivého léta, bylo tím, že při tom prvním nestihl sehnat peníze na splacení jistin. Nyní zaplatil řádově tisíce korun a zbavil se úroků v řádu desítek tisíc.

Jestliže však po prvním konání uvedla Exekutorská komora – která byla k oběma Milostivým létům kritická – že bylo zastaveno 42 tisíc exekucí a oddlužilo se 15 tisíc lidí, což považovala za neúspěch, tentokrát to podle jejích průběžných čísel bylo ještě násobně méně.

„Bude to v řádu nízkých tisíců exekucí. Uhrazené jistiny budou zhruba v řádu desítek milionů korun,“ uvedl prezident komory Jan Mlynarčík. Podobný odhad uvedla ovšem i dluhová poradkyně Tereza Kopp z organizace Tady a teď. S žádostí o oddlužení pomáhala řádově nižšímu počtu lidí než na přelomu loňského roku a letoška. „Letošní Milostivé léto se dá počítat na jednotky, kdežto první na desítky až stovky,“ srovnala.

Hrozí nárůst problémových dluhů?

V dluhových poradnách se teď obávají, že lidí s problémy s dluhy bude brzy naopak více. To však nesouvisí s Milostivým létem, nýbrž s ekonomickou situací.

„Přibývá počet lidí, kteří řeší dluhy u nás v občanských poradnách. Za první pololetí tohoto roku to bylo meziročně u některých i o sto procent,“ poukázal předseda Asociace občanských poraden Hynek Kalvoda.

Vláda na druhé straně připravuje ještě jednu akci podobnou Milostivému létu – které bylo původně podáváno jako mimořádné a neopakovatelné. Rozdíl ale bude v tom, že tentokrát se bude týkat dluhů nikoli u veřejných institucí – tedy obcí, pojišťoven nebo dopravních podniků – nýbrž u samotného státu. Půjde tedy o dluhy na daních a na sociálním pojištění. Naplánována je na polovinu příštího roku.