Nehodu kolotoče v Havířově policie vyšetřuje jako obecné ohrožení z nedbalosti

Události: Pád kolotoče řeší policie jako obecné ohrožení z nedbalosti (zdroj: ČT24)

Sobotní nehodu kolotoče v Havířově, při které se zranilo sedmnáct lidí, vyšetřuje policie jako obecné ohrožení z nedbalosti. Viníka ještě nezná. Vyšetřování okolností neštěstí potrvá týdny až měsíce. Čekat se bude mimo jiné na znalecké posudky, řekl mluvčí moravskoslezské policie René Černohorský. Mezi zraněnými bylo sedm dětí a deset dospělých. V nemocnicích zůstává pět pacientů.

„Policejní komisař zahájil úkony trestního řízení ve věci podezření ze spáchání přečinu obecného ohrožení z nedbalosti, kterého se měla dopustit doposud neznámá osoba tím, že svým jednáním zapříčinila zranění několika osob v rámci probíhajících Havířovských slavností,“ řekl mluvčí.

Neštěstí se podle policie stalo okolo 15:15 v centru Havířova. Atrakce, jakási extrémnější verze řetízkového kolotoče nazvaná Rotating Tower přestala fungovat a reagovat na ovládací prvky. Konstrukce, která vyvezla sedačky do výšky asi patnáct metrů, začala nečekaně a nekontrolovaně klesat k zemi. „Při tom se zavěšené sedačky s návštěvníky i nadále točily. Lidé proto naráželi do zábradlí pouťové atrakce a do okolo stojích překážek,“ uvedl Černohorský.

Doplnil, že provozovatelem kolotoče je třiapadesátiletý muž z Prostějovska. „Nadále se však bude zjišťovat, kdo v době události kolotoč provozoval, zda všechny osoby byly řádně proškoleny a měly povolení k činnosti, jak byla pouťová atrakce instalována a bezpečnostně zajištěna,“ popsal další postup policie.

Zranění byli převezeni do nemocnic v Ostravě a Havířově

Záchranáři na místě ošetřili čtrnáct lidí. Šest z nich byly děti ve věku sedm až dvanáct let, osm bylo dospělých. Kromě jednoho všechny odvezli do nemocnic v Havířově a ostravské fakultní nemocnice. Utrpěli převážně lehká nebo středně těžká poranění, především nohou a rukou. Dva pacienti se zranili těžce. Už v sobotu lékaři v Havířově propustili sedm z devíti pacientů.

Podle mluvčí Fakultní nemocnice Ostrava Petry Petlachové celkem tamní lékaři ošetřili sedm zraněných. Čtyři z nich přivezly z místa neštěstí sanitky, tři přijeli po vlastní ose – jedno dítě a dva dospělí. „V péči lékařů nyní zůstávají tři pacienti. Jeden dospělý a dvě děti. Zdravotní stav všech je stabilizovaný,“ řekla.

Mluvčí policie dodal, že v neděli budou na místě pokračovat v práci policejní technici. Do vyšetřování se zapojí i specialisté a znalci. „Havířovští policisté a karvinští kriminalisté zjistili skutečnost, že tento velký řetízkový kolotoč měl mít technické problémy již o den dříve, tedy v pátek 2. září odpoledne a večer. Z tohoto důvodu žádáme případné svědky či přímé účastníky a návštěvníky této pouťové atrakce, kteří jakékoli potíže s kolotočem zaznamenali, aby se nám kdykoli ozvali na bezplatnou linku tísňového volání Policie ČR čísla 158,“ doplnil Černohorský.