Brněnská vila Tugendhat slaví 20 let na seznamu UNESCO a zve na sváteční prohlídky

Brněnská vila Tugendhat oslaví 20. výročí od zápisu na Seznam světového dědictví UNESCO. Pro zájemce o architekturu správa vily připravila mimořádné sváteční prohlídky 26. a 31. prosince. Ve čtvrtek také spouští nové webové stránky.

„Rád bych, aby tato ikona moderní architektury byla dostupnější i pro veřejnost, která nemůže svou návštěvu Brna plánovat s několikaměsíčním předstihem. Vila má své kapacitní limity, nicméně 20 let od zápisu jsme se rozhodli oslavit uspořádáním zvláštních prohlídek v termínech 26. a 31. prosince,“ řekl ředitel Muzea města Brna Zbyněk Šolc.

Vila Tugendhat je jednou z nejnavštěvovanějších brněnských památek. Navrhl ji v roce 1928 Ludwig Mies van der Rohe pro Gretu a Fritze Tugendhatovy. Je unikátní svou konstrukcí, prostorovým uspořádáním, vybavením interiéru, technickým zázemím i začleněním do přírody. Poprvé v dějinách architektury byla při stavbě soukromého domu užita ocelová nosná konstrukce.

Od 16. prosince 2001 figuruje budova na Seznamu světového dědictví UNESCO. Jde o jedinou památku moderní architektury v Česku v tomto výběru.

Rekordní návštěvnost před dvěma lety

Roční návštěvnost funkcionalistické památky se po zápisu do UNESCO začala strmě zvyšovat. Z osmi tisíc návštěvníků ročně v roce 2000 dosáhla maxima v roce 2019, kdy ji navštívilo téměř šedesát tisíc lidí. Vstupenky na prohlídky se obvykle po otevření nových termínů na půl roku dopředu vyprodají velmi rychle.

Rostoucí návštěvnost i rezervaci prohlídek silně postihla pandemie koronaviru, kvůli které musela jindy celoročně otevřená vila zůstat dlouhé měsíce uzavřena. „Loni ji navštívilo přes třicet osm tisíc lidí a letos od května do listopadu, kdy mohla být otevřená, necelých třiatřicet tisíc návštěvníků,“ řekl mluvčí správy vily Petr Dvořák.

V poslední době se také kvůli covidu-19 častěji stává, že se uvolňují termíny, lidé ruší rezervace na poslední chvíli. „Nejistota obvykle panuje i u zahraničních skupin, kdy často do poslední chvíle nevíme, zda přijedou,“ poznamenal Dvořák.

Stamilionová rekonstrukce

Památka prošla v letech 2010 až 2012 rozsáhlou opravou za 176 milionů korun, která stavbu i s přilehlou zahradou restaurovala do podoby v době dokončení v roce 1930. Interiéry domu jsou vybaveny přesnými replikami původního mobiliáře.

Ve čtvrtek se spouští nová verze webové stránky vily. Původní web vznikl už v roce 2009 a potřeboval celkové přepracování. Na rok 2022 správa památky připravuje řadu nových programů a možností návštěv. Důležitým tématem je zpřístupnění stavby hendikepovaným občanům.