Kroměřížský Račín je minulostí. K zemi šel poslední dům ve známé vyloučené lokalitě

Zánik problematické lokality Račín (zdroj: ČT24)

Zbouráním posledního domu v pátek v Kroměříži definitivně zanikla problematická lokalita Račín. Desítky let v ní bydleli dlužníci a obyvatelé, na něž si stěžovali sousedé. Problém nakonec radnice vyřešila radikálně. Nové bydlení nabídla jenom těm, kteří nemají žádné dluhy. Demolice posledního objektu v Račíně trvala asi hodinu. Bourání prvního bytového domu zahájilo město už v srpnu 2018.

Problém s kroměřížskou sociálně vyloučenou lokalitou Račín se táhl desítky let. Ghetto bylo ze všech stran obklíčeno rodinnými domy. Mezi obyvateli dvou typů zástavby panovalo velké napětí. 

Radnice nejenže celou část zlikvidovala, odmítla také pomoci zadluženým obyvatelům. Naopak lidé, kteří u radnice žádný dluh už nemají nebo ho splácejí, dostali možnost bydlet v městském bytě. „Ti, kteří si to nezasloužili, byli vystěhováni. Opustili region města Kroměříže,“ uvedl starosta města Jaroslav Němec (nestr.). 

Bourání domů v Račíně začalo v srpnu 2018
Zdroj: Dalibor Glück/ČTK

Město počítá s tím, že dlužné částky už neuvidí

Zánik Račína ale bude pravděpodobně znamenat i konec vymáhání dluhů od bývalých obyvatel ghetta. Nepomohly totiž domluvy, hrozby, žaloby ani exekuce. „Ti lidé prostě ty peníze nemají. Dluhy nám asi zůstanou, ale stálo to určitě za uklidnění celé té lokality,“ míní starosta. 

Pozemky, které se po demolici domů uvolnily, by mohla kroměřížská radnice nabídnout lidem pro stavby rodinných domů. V celém Zlínském kraji však i nadále zůstává sedm dalších sociálně vyloučených lokalit, mezi nimi je i nechvalně známá vsetínská lokalita Poschla.