Za únik v děčínské chemičce, při kterém zemřeli dva lidé, dostal muž podmínku

Soud potrestal tříletou podmínkou někdejšího zaměstnance chemičky v Děčíně v souvislosti s únikem fenolu před třemi lety. Zemřeli kvůli tomu dva lidé. Rozsudek není pravomocný, zmocněnec poškozené strany si ponechal lhůtu na odvolání.

Při havárii 26. dubna 2018 zemřel jeden člověk, další následkům zranění podlehl o necelý měsíc později. Příčinou havárie bylo prasknutí přečerpávací hadice při čerpání fenolu. Bývalý pracovník společnosti Vladimír Myka byl za čerpání chemikálie zodpovědný. Státní zástupce ho obžaloval z obecného ohrožení z nedbalosti.

Podle znalců šlo o důsledek nevhodného způsobu připojování přečerpávací hadice. Zdravotníci při havárii ošetřili 14 lidí.

Pracovník chemikálii špatně přečerpával

Policie nejprve obvinila tři pracovníky společnosti, v níž jedovatá leptavá chemikálie unikla. Jedním z nich byl pracovník, který podle kriminalistů zahájil čerpání fenolu v rozporu s předpisy a měl zvolit jinou metodu při čerpání. Právě ten stanul před soudem. Obžalovaný přiznal vinu a projevil lítost.

Chemotex je soukromý podnik, v roce 1993 byl privatizován. Většinu produkce podle jeho webových stránek tvoří tenzidy a detergenty, chemikálie pro strojírenský, stavební, textilní a papírenský průmysl a chemické speciality.

  • Jedovatá bezbarvá látka s dehtovým zápachem známá jako kyselina karbolová, karbol, benzenol. Chemický vzorec fenolu je C6H5OH.
  • Používá se k výrobě umělých hmot, nylonu nebo epoxidových lepidel. Vyrábí se z něj ale také kosmetika, léčiva nebo chemická čistidla. V minulosti sloužil jako dezinfekce.
  • Fenol není těkavý, je ale pro člověka toxický. Má leptavé účinky na všechny tkáně v těle. Do těla se snadno vstřebává kůží a plícemi. Poškozuje játra a ledviny a také dýchací a oběhový systém. Fenolové injekce používali za druhé světové války nacisté k zabíjení.