Brněnská Stará radnice bude sídlem Institutu Paměti národa. Expozice připomene totalitu

V prostorách Staré radnice v Brně, kde nyní sídlí turistické informační centrum, vznikne Institut Paměti národa. Projekt je jednou z aktivit neziskové organizace Post Bellum, která uchovává vzpomínky pamětníků totalit 20. století. Brněnští radní schválili adresný záměr pronájmu, což je další krok ke vzniku expozice, uvedla Zdeňka Obalilová z brněnského magistrátu.

Institut Paměti národa se zaměřuje na archivaci vzpomínek a reálných zkušeností lidí, které perzekvovaly totalitní režimy minulého století. Místo bude sloužit jako vzdělávací a kulturní centrum, ale také jako prostor pro setkávání.

Součástí má být také kavárna a knihkupectví s publikacemi k tomuto tématu. Stálá expozice se bude věnovat průřezu dějinami 20. století, ale budou se tam konat i krátkodobé výstavy reagující na aktuální výročí a historické události. On-line bude zpřístupněn archiv nahrávek s pamětníky. Dosud Paměť národa publikovala 4984 výpovědí.

Sídlo v dosud nevyužívaných a nepřístupných prostorách

Projekt je koncipován do dvou fází. V první by měly vzniknout komerční prostory kavárny a na ně naváže samotná multimediální expozice v poschodí objektu.

„Chodba a hala v Radnické ulici je v tuto chvíli nevyužitá, vítáme zájem Post Bellum o jejich zpřístupnění lidem s takto přínosným projektem. Velkou výhodou je také lokalita v centru města, která je oblíbeným turistickým cílem. Věřím, že si cestu do Institutu najdou i kolemjdoucí a turisté,“ uvedl náměstek primátorky pro oblast bydlení a správy majetku města Jiří Oliva (ČSSD).

Podle předběžných odhadů by mohly přípravy přestavby začít letos v srpnu v přízemí objektu, kde vzniknou komerční prostory. Na jaře příštího roku budou následovat úpravy pro zřízení expozice a zázemí pro Institut Paměti národa včetně místnosti pro archiv a mediatéku s nahrávkami.